Ön itt áll: A HivatalrólHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Smart Hungary: tudósok, feltalálók és innovátorok
Smart Hungary: tudósok, feltalálók és innovátorok
2015. november 09.
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 5 perc
November első hetében a World Science Forum keretében Budapestre látogattak a világ vezető tudományos műhelyeinek képviselői, Nobel-díjas kutatók, valamint a tudománypolitikáért és tudományfinanszírozásért felelős döntéshozók, akik a tudomány társadalmi felelősségének kérdéseire keresnek válaszokat.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, mint a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs szakpolitikát és a kutatásfinanszírozást koordináló kormányzati intézmény a nemzetközi konferencia társszervezőjeként november 6-án a Várkert Bazárban mintegy 500 résztvevő előtt villantott fel sikertörténeteket a magyar innováció fejlődéséből.

„A tudósok felelőssége, hogy ne csak vizsgálják a világ előtt álló globális kihívásokat, hanem válaszlehetőségeket is kínáljanak. Fontos, hogy a politikusok tudományosan megalapozott döntéseket hozzanak, és legyenek tisztában a lehetséges következményekkel” – emelte ki köszöntőjében házigazdaként Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke. Emiatt van szükség az ehhez hasonló találkozókra és tanácskozásokra, amelyek inspiráló környezetet nyújtanak ahhoz, hogy a tudomány valóban táplálhassa a társadalmi, politikai és gazdasági innováció folyamatait.

Az NKFI Hivatal által szervezett program a nagy múltú magyar innováció továbbélését mutatta be a konferencia nemzetközi közönségének. Mert sokszor és szívesen büszkélkedünk világraszóló magyar tudósainkkal, feltalálóinkkal, ugyanakkor szinte minden területen fel tudjuk mutatni az ő jelenkori követőiket is. A Várkert Bazár alkalmi kiállításán ezt párba állított példákkal illusztrálva láthatták a résztvevők. Köztudott, hogy Semmelweis ismerte fel a higiéné szerepét a klinikai fertőzések megelőzésében. Magyar mérnökök fejlesztése az a kézszkenner, amelyet már kórházak tucatjai használnak szerte a világon hasonló célra. Ha valaki tudja, hogy napjaink legelterjedtebb íróeszköze, a golyóstoll is magyar találmány, kíváncsi lehet a virtuális valóság „íróeszközére”, amelyet szintén egy magyar diák fejlesztett 3D-s környezetre.

Ilyen és ehhez hasonló innovatív tehetségekkel ismerkedhettek a vendégek az este folyamán, körüljárva, kipróbálva a szóban forgó kutatás vagy termék kiállított eszközeit, kérdéseket téve föl a projekt jelenlévő képviselőinek.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke
Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke

Gordon McBean, a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) elnöke
Gordon McBean, a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) elnöke

Pacher Tibor, Puli Space Technologies
Pacher Tibor, Puli Space Technologies

World Science Fórum, Lovász László és Pálinkás József
Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke

World Science Fórum - Litracon
Litracon - Fényáteresztő beton

World Science Fórum - Leonar3do
Leonar3do

World Science Fórum
World Science Fórum Budapest
World Science Fórum Budapest
World Science Fórum
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?