Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Több mint 30 milliárd forint támogatás innovációs projektekre
2023. december 21.
Módosítás: 2023. december 21.
Olvasási idő: 3 perc

Eredményesen zárult a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 2023. szeptember 21-én kiírt Fókuszterületi innovációs pályázata. A szakmai bírálatokat akadémiai és piaci szakértők, valamint az újonnan felállított, a Neumann János Program 3+1 fókuszterületét lefedő fókuszterületi innovációs testületek végezték.

A testületek javaslatai alapján az NKFIH 56 projektjavaslatra, összesen 31 milliárd Ft értékben ítélt meg támogatást. Az eredetileg 35 milliárd forintos keretösszegű pályázatból az e program keretében fel nem használt összeget az NKFIH a jelenleg futó startup és spin-off vállalkozások támogatását célzó Gyorsítósáv pályázatra csoportosítja át, ahol a meghirdetett 2 milliárd forintos kiírásra hatszoros túljegyzés érkezett.

A vállalatok és egyetemek, kutatóintézetek közös, gazdasági és társadalmi hatást kiváltó fejlesztéseire irányuló támogatási program iránt jelentős érdeklődés mutatkozott: a rendelkezésre álló 35 milliárd forintos keretre több mint 123 milliárd forint értékben érkeztek pályázatok.

Az NKFI Hivatal megújított értékelési folyamatában hozzávetőleg 350 akadémiai és piaci szakértő vett részt. Az egyes pályázatokat a bírálók szóbeli prezentáció keretében mutatták be a fókuszterületi innovációs testületek számára. A bírálatok eredményeként a rendelkezésre álló 35 milliárd forintos keretet a kiíró nem használja fel teljes mértékben. Így összesen 31 milliárd forint értékű projektek számára biztosít támogatást. A fennmaradó összeget a startup és spin-off vállalkozások támogatását célzó Gyorsítósáv pályázatra csoportosítja át az NKFIH, ahová a meghirdetett 2 milliárdos pályázati keretösszegre 12 milliárd forint értékben érkeztek pályázatok.

A szakmai vélemények kiadására január elején kerül sor. Az értékelési folyamat szakmai szűrőjén átjutott pályázók következő lépésként 2024. január 18-ig adhatják be támogatási kérelmüket az NKFI Hivatalhoz. A támogatói szerződés aláírása 2024 március végén várható.

Csák János, a Kulturális és Innovációs miniszter hangsúlyozta: „A pályázat a Neumann János Programban megjelölt nagy témakörökre koncentrál. Napjainkban a zöld átállás, az egészséges élet és a digitalizáció veti fel a legégetőbb társadalmi és gazdasági kihívásokat, és ezek azok a kulcsterületek, amelyeken Magyarország leginkább versenyképes tud lenni. A Fókuszterületi innovációs pályázat által támogatott innovatív projektek hozzásegítenek minket a Neumann János Programban kitűzött célunk eléréséhez, azaz, hogy 2030-ra Európa legjobb 10, 2040-re a világ legjobb 10 innovátor országa közé kerüljön Magyarország.”

A három fókuszterület mindegyikére 10-10 milliárd forint keretösszeg lett elkülönítve, de további 5 milliárd volt juttatható olyan ígéretes innovációs projektekre, amelyek közvetlenül nem kapcsolódtak a kiemelt fókuszterületekhez.

Az új rendszerben a pályázatértékelők munkája kiegészül a majdan nyertes projektek szakmai nyomonkövetésével: a megvalósítás időszakában félévente monitorozzák támogató céllal a projektek előrehaladását. A projektek megvalósításához a nyertes pályázóknak emellett lehetőségük lesz szakmai mentorok segítségét is igénybe venni a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) megújult mentorgárdájából. A nyertes projektek előlegként a szerződés aláírásakor a támogatás legfeljebb 30 százalékát kapják meg, a 24–36 hónapos megvalósítási időszakban pedig az előrehaladásnak megfelelően juthatnak további részletekhez. A forrásból az utolsó 15 százaléknyi rész a fenntartási időszak végén, a vállalt kötelezettségek teljesítése függvényében kerül kifizetésre, ezzel is érdekeltté téve a kedvezményezetteket a projektek megvalósításában.

Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium

Utolsó módosítás: 2023. december 21.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?