Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Újabb egyeztetés az Európai Bizottság jogi és audit részlegével a H2020 kutatói bérek ügyében
H2020 kutatói bérek
2018. december 13.
Módosítás: 2018. december 13.
Olvasási idő: 2 perc
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a kezdetektől fogva kiemelt figyelmet szentelt a Horizont 2020 program keretében a kutatói bérek kérdésének. A versenyképes kutatói bérek elszámolása a keretprogramból finanszírozott projektek esetében elsősorban a közfinanszírozású kutatóhelyeknek jelent kihívást.

Az Európai Bizottság jogi és audit részlegével folytatott korábbi egyeztetés értékes információkkal egészítette ki a projektalapú és nem projektalapú bérelemek elszámolhatóságának kérdésében a keretprogram pénzügyi útmutatójául szolgáló dokumentum magyarázatait, azonban a visszajelzések alapján a versenyképes bérek elszámolhatóságának alapját jelentő H2020-kompatibilis intézményi szabályzatok megalkotása továbbra is akadályokba ütközött. 

Az NKFI Hivatal annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb mozgásteret vívja ki a magyar kedvezményezettek számára a projektalapú fizetéskiegészítések elszámolhatósága területén, 2018 áprilisában újabb egyeztetést kezdeményezett az Európai Bizottság jogi és audit részlegénél, további intézményi szabályzatmodellek tesztelését kérve. 

Az egyeztetés eredménye a következő linkről tölthető le: EC interpretation 4

A kétoldalú dialógus eredményeképpen a következő főbb megközelítések mentén alkothatók meg a H2020-kompatibilis intézményi szabályzatok:

 • 1. modell
  • Az intézményi szabályzat kiterjed a szervezet portfóliójába tartozó valamennyi projekt keretében kifizetendő projektalapú fizetéskiegészítés szabályozására.
  • A szabályzat a nemzeti forrásból (idetartoznak az uniós társfinanszírozású operatív programok is) finanszírozott projektek esetében sávos, míg a nemzetközi forrásból finanszírozott projektek esetében a sávba eső konkrét összegben rögzített projektbónuszt határoz meg.
  • Ezt a projektbónuszt az intézménynek minden esetben kötelező kifizetnie az adott kutatónak, kivéve, ha a finanszírozási program pénzügyi szabályai ezt nem teszik lehetővé.

 • 2. modell
  • Az intézményi szabályzat csak a szervezet valamely objektív gyűjtőelv alapján meghatározott projektcsoportja keretében kifizetendő projektalapú fizetéskiegészítéseket szabályozza.
  • A szabályzat által lefedett projektcsoport tartalmaz mind nemzeti, mind nemzetközi forrásból finanszírozott projekteket.
  • A projektalapú fizetéskiegészítés konkrét összegben van rögzítve.

 • 3. modell
  • Az intézményi szabályzat kiterjed a szervezet portfóliójába tartozó valamennyi projekt keretében kifizetendő projektalapú fizetéskiegészítés szabályozására.
  • A szabályzat a projektalapú fizetéskiegészítésre kötelező minimumórabért határoz meg, amelyet az intézménynek minden esetben kötelező kifizetnie az adott kutatónak, kivéve, ha a finanszírozási program pénzügyi szabályai ezt nem teszik lehetővé.

A részletszabályok megismerése érdekében kérjük, olvassák el a közzétett levelezést (EC interpretation 4), vagy forduljanak bizalommal a jogi és pénzügyi területért felelős H2020 nemzeti kapcsolattartókhoz (NCP).

Utolsó módosítás: 2018. december 13.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?