Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Újabb támogatások segítik a vállalkozások és kutatók bekapcsolódását nemzetközi programokba
2022. szeptember 26.
Módosítás: 2022. szeptember 27.
Olvasási idő: 3 perc
Budapest, 2022. szeptember 26., hétfő (MTI) - Magyar vállalkozások és tudásközpontok nemzetközi bekapcsolódását támogatják a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett nemzetközi célú pályázatok; amíg előző évben összesen 3,5 milliárd forint keretösszeg jutott erre a célra, addig 2022-ben már 6 milliárd forint - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium hétfőn az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, hogy jelenleg öt pályázaton születtek támogatói döntések mintegy 807 millió forint értékben. A különböző konstrukciók keretében megítélt támogatások a magyar szervezetek és kutatók részvételét segítik elő az EUREKA, az ERA-NET, a Horizont Európa Accelerator és az osztrák-magyar tudományos és technológiai együttműködés programjaiban, valamint ösztönzik a nemzetközi színvonalú kutatási infrastruktúrák használatát itthon és külföldön.

Az EUREKA programban való magyar részvétel támogatása (2020-1.2.3-EUREKA) a vállalkozói szféra, különösen az innovatív kkv-k nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködéseit segíti, biztosítva a hazai részfinanszírozást a nemzetközi pályázaton nyertes magyar résztvevőknek.

Az ERA-NET COFUND és EJP COFUND programok közös nemzetközi pályázati felhívásaiban sikeresen szereplő magyar szervezetek támogatása (2019-2.1.7-ERA-NET) a hazai részfinanszírozást a nemzetközi pályázatokon nyertes magyar résztvevőknek biztosítja. A Horizont Európa Accelerator rásegítő pályázat (2021-1.2.2-EU_KKV) a nemzetközi pályázat kidolgozásához szükséges üzleti tervet is tartalmazó megvalósíthatósági tanulmány elkészítését támogatja az innovatív kkv-k körében - áll a közleményben.

A kétoldalú Tudományos és Technológiai (TÉT) együttműködés támogatása (2021-1.2.4-TÉT) a kutatói mobilitás és szakembercsere támogatásával segíti a más országokkal - jelen esetben osztrák intézményekkel - közös projekteket. A nemzetközi és hazai kutatási infrastruktúrák használatának támogatása (2021-4.1.2-NEMZ_KI) pedig a kutatói mobilitás támogatásával a hazai kutatókat segíti a nagy nemzetközi kutatási infrastruktúrák igénybevételében, illetve a nemzetközi kapcsolódású jelentős hazai kutatási infrastruktúrák használatát ösztönzi a külföldi kutatók körében - írták.

György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a közlemény szerint elmondta: az a céljuk, hogy a Nobel-díj közelébe segítsék a kutatókat. "Hiszem, hogy ez sikerülhet, mert a potenciál megvan a magyar kutatókban és oktatási rendszerünkben. A célunk eléréséhez elengedhetetlen, hogy a hazai szereplők, köztük a kutatás-fejlesztésben aktív vállalkozások, felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és egyéni kutatók egyre intenzívebben kapcsolódjanak be a világ tudományos vérkeringésébe és előremutató nemzetközi együttműködésekbe" - fogalmazott.

A nemzetközi rásegítő pályázatok célja az is, hogy a magyarországi szervezetek képesek legyenek minél eredményesebben helytállni a kutatási és innovációs támogatásokért zajló nemzetközi versenyfutásban, különösen az EU Horizont Európa programjában, mert így a hazainál is jelentősebb forrásokat tudnak bevonni a céljaik eléréséhez - hangsúlyozta.

A tárca arról is tájékoztatott, hogy az Európai Unió 2021-ben elindított új hétéves kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont Európa minden eddiginél nagyobb, 95,5 milliárd eurós költségvetésből ír ki pályázatokat. Az előző hétéves ciklusban a hazai szervezetek 1589 sikeres pályázati részvételen keresztül mintegy 373 millió euró támogatáshoz jutottak, ami az akkori keretprogram, a Horizont 2020 teljes költségvetésének 0,6 százalékát jelenti.

Kormányzati cél, hogy 2027-re Magyarország részesedése a közvetlenül pályázható uniós forrásokból elérje a lakosságával arányos 2,18 százalékos részesedést. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idén összesen 6 milliárd forint keretösszegből tud támogatni olyan projekteket, amelyek a nemzetközi bekapcsolódást célozzák - olvasható a minisztérium közleményében.

Forrás: mti.hu

Utolsó módosítás: 2022. szeptember 27.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?