Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekPályázati hírekNKFI Alap
Az NKFI Hivatal állásfoglalása az Új Nemzeti Kiválósági Program keretében megítélt támogatás és az NKFI Alapból odaítélt támogatás együttes igénybevételére vonatkozóan
Az NKFI Hivatal állásfoglalása az Új Nemzeti Kiválósági Program keretében megítélt támogatás és az NKFI Alapból odaítélt támogatás együttes igénybevételére vonatkozóan
2018. május 23.
Módosítás: 2018. május 23.
Olvasási idő: 2 perc
2018. április hónapjában az Emberi Erőforrások Minisztériumának (továbbiakban: EMMI) Oktatásért Felelős Államtitkársága meghirdette a tudományos teljesítmények ösztönzését célzó pályázatait. Emiatt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (továbbiakban: NKFI Hivatal) Elnöki Állásfoglalást bocsát a különböző kutatások/kutatói munkák támogatása iránt érdeklődők számára, az összeférhetetlenségi szabályokra vonatkozóan.

Az EMMI által, az Új Nemzeti Kiválóság Program (továbbiakban: ÚNKP) keretében meghirdetett pályázatok célja olyan hallgatók, doktorjelöltek, valamint fiatal oktatók, kutatók támogatása, akik a felsőoktatási intézményben eredményes kutatási és alkotói tevékenységet folytatnak.

A 2018/2019. tanévre kiírt ÚNKP Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj (továbbiakban: Bolyai+ Ösztöndíj) célja: a kiemelkedő tudományos és művészi kutatási eredményeket felmutató, a Magyar Tudományos Akadémia (továbbiakban: MTA) Bolyai János Kutatási Ösztöndíjában (továbbiakban: Bolyai Ösztöndíj) részesülő oktatók, kutatók támogatása.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (továbbiakban: NKFI Alap) finanszírozott kutatás-fejlesztési pályázatokra vonatkozó szabályok kimondják, hogy a támogatás terhére teljes/részmunkaidejű kutatói alkalmazásba vett kutató, más állami vagy alapítványi ösztöndíjban, egyéb teljes/rész állású alkalmazásban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból személyi kifizetésben nem részesülhet, ám kivételt képez e szabály alól: a Bolyai Ösztöndíj. Jogi analógiát alkalmazva, a(z) NKFI Hivatal kijelenti, hogy a nem MTA kezelésében lévő, Bolyai+ Ösztöndíj sem képez összeférhetetlenséget a(z) NKFI Alapból finanszírozott futó projektekkel, ezáltal az odaítélt NKFIH PD projekttel is elnyerhető párhuzamosan. Leírtak értelmében, a Bolyai+ Ösztöndíjat nyert kutató bármilyen minőségben részt vehet a(z) NKFI Alapból finanszírozott projektek megvalósításában, viszont az ÚNKP (2018/2019. tanévre kiírt) további pályázatainak nyertesei sem résztvevő kutatóként, sem hallgatói beosztású résztvevőként nem részesülhetnek személyi kifizetésben a(z) NKFI Alapból finanszírozott kutatás-fejlesztési projekttámogatás terhére.

Az állásfoglalás letölthető: Az NKFI Hivatal állásfoglalása az Új Nemzeti Kiválósági Program keretében megítélt támogatás és az NKFI Alapból odaítélt támogatás együttes igénybevételére vonatkozóan PDF (375 KB)

Budapest, 2018. május 8.

Utolsó módosítás: 2018. május 23.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?