Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekPályázati hírekPartnerségi konstrukciók
Megjelent a JPND nemzetközi felhívása a neurodegeneratív betegségek kutatóinak
Megjelent a JPND nemzetközi felhívása a neurodegeneratív betegségek kutatóinak
2017. január 16.
Módosítás: 2023. március 22.
Olvasási idő: 2 perc
Az NKFI Hivatal részvételével megjelent az EU Joint Programme -Neurodegenerative Disease Research (JPND) kezdeményezés 2017. évi közös nemzetközi felhívása. Pályázatokat legalább 3 résztvevő országból származó, maximum 7 tagú nemzetközi konzorciumok nyújthatnak be. A hazai pályázó kutatócsoportok támogatására az NKFI Alap mintegy 200 millió Ft keretösszeget biztosít.

A JPND (Joint Programme – Neurodegenerative Disease Research) a legnagyobb globális kutatási kezdeményezés a neurodegeneratív betegségek elleni küzdelem területén. Célja, hogy a résztvevő országok eredményesebben hangolják össze az ezek kutatására fordított finanszírozási eszközeiket, hiszen a neurodegeneratív betegségek – mint pl. az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór – korai felismerése, a hatékony, célzott gyógymódok és terápiák kifejlesztése az egyik legkomolyabb egészségügyi és gazdasági-társadalmi kihívás.

A JPND 2012-ben közös kutatási stratégiát (Strategic Research Agenda, SRA) dolgozott ki, és a résztvevő országok kutatásfinanszírozó szervezeteivel évente közös nemzetközi felhívásokat jelentet meg a témában. A 2017-es felhívás címe: „Multinational research projects for Pathway Analysis across Neurodegenerative Diseases”. Olyan ambiciózus, innovatív, multidiszciplináris, nemzetközi együttműködésben megvalósuló kutatási projektek pályázhatnak, amelyek újraértelmezhetik a jelenlegi klinikai ismereteket, és új megközelítést adhatnak a neurodegeneratív betegségek kezelésében. A pályázat 2017. évi teljes keretösszege 23 millió euró. A pályázat keretében az egyes országok saját rendelkezésre álló forrásaikból támogatják pályázóik sikeres együttműködési projektekben való részvételét.

A felhívásra két lépcsőben lehet pályázatot benyújtani:

  • Az előpályázat benyújtási határideje: 2017. március 6.
  • A teljes pályázat benyújtási határideje: 2017. június 28.

További információ a pályázat feltételeiről, a résztvevő országokról és a pályázat tartalmi-formai követelményeiről:
http://www.neurodegenerationresearch.eu/initiatives/annual-calls-for-proposals/open-calls/pathways-2017/

Nemzeti kapcsolattartó

Dr. Horváth Klára (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal)
e-mail: klara.horvath@nkfih.gov.hu
tel.: +36 1 896 3748

Utolsó módosítás: 2023. március 22.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?