Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekPályázati hírekPartnerségi konstrukciók
Megnyílt a FLAG-ERA uniós pályázati felhívás a grafén- és agykutatási projektek támogatására
Megnyílt a FLAG-ERA uniós pályázati felhívás a grafén- és agykutatási projektek támogatására
2017. január 16.
Módosítás: 2023. március 22.
Olvasási idő: 2 perc
Egyes nagy horderejű, interdiszciplináris tudományos és technológiai kihívásokat célzó kutatási tevékenységekhez az Európai Unió úgynevezett FET (Future and Emerging Technologies) zászlóshajó kezdeményezések révén biztosít hosszú távú támogatást. A Horizont 2020 grafén- és agykutatási programjára 2017. március 14-ig nyújthatók be előpályázatok. A kezdeményezések megvalósításához uniós, nemzeti és saját (ipari vagy intézményi) forrásokkal támogatott projektek keretében 10 éven át évi 100 millió euró értékben folynak nemzetközi kutatási együttműködések.

A Graphene és a Human Brain Project (HBP) kezdeményezés keretében Európa szerte több mint száz kutatócsoport és vállalkozás működik együtt hosszú távú kutatási stratégiák mentén. A zászlóshajó projektek tudományos kutatásai megalapozzák a technológiai innováció és a jövőbeni gazdasági lehetőségek kiaknázását, emellett az eredményeik jelentős társadalmi hasznot hajtanak. A mindkét európai zászlóshajó kezdeményezést támogató FLAG-ERA konzorcium 2017. január 11-én tette közzé az idei pályázati felhívást.  Ehhez eddig 17 ország kutatásfinanszírozó szervezete csatlakozott, köztük a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is: a felhíváson a hazai pályázók számára 500 000 euró keretösszeg áll rendelkezésre.

A felhívásra nemzetközi konzorciumban, két lépcsőben lehet pályázatot benyújtani:

  • Az előpályázat benyújtási határideje: 2017. március 14.
  • Az előpályázaton sikeres projektek 2017 júliusáig nyújthatják majd be a teljes pályázatot.

A pályázati témák részletes bemutatása, valamint a pályázati felhívás, a pályázati űrlap és az útmutató az alábbi címen érhetők el: https://www.flagera.eu/flag-era-calls/jtc-2017/call-announcement/ 

Nemzeti kapcsolattartó

Németh Edina (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal)
e-mail: edina.nemeth@nkfih.gov.hu
tel.: +36 70 221 0387

Háttér

A FET zászlóshajó kezdeményezések átfogó jellegük és nagyságrendjük miatt a tudományos, ipari, társadalmi szereplők és a döntéshozók tartós, interszektorális együttműködése keretében valósulnak meg. A már aktív kezdeményezések mellett az Európai Bizottság a következő 3 éves (2018-20) munkaprogramban további zászlóshajó programok előkészítését is kilátásba helyezte. A zászlóshajó projektek finanszírozására a Horizont 2020 források mellett az ERA-NET COFUND pályázatok keretében is közös nemzetközi felhívások kínálnak támogatást. Az NKFI Hivatal jelenleg az alábbi programokban érintett:

  • FLAG-ERA: a Hivatal tagja a Grafén és Agykutatás zászlóshajó kezdeményezéseket támogató konzorciumnak.
  • QUANT-ERA: a Hivatal tagja a kvantumtechnológia területén induló, jövőbeni potenciális zászlóshajó kezdeményezés megalapozását szolgáló pályázatnak.
Utolsó módosítás: 2023. március 22.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?