Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
61 milliárd forintos keretösszeggel megjelentek az NKFI Alap új innovációs pályázatai
61 milliárd forintos keretösszeggel megjelentek az NKFI Alap új innovációs pályázatai
2018. január 10.
Módosítás: 2018. július 03.
Olvasási idő: 3 perc
Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is jelentős forrásra, 30 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások az NKFI Alapból. Két további konstrukció 31 milliárd forint keretösszeggel ösztönzi a kutatói-ipari együttműködést, hogy a piacon hasznosuló innovatív termékekben, technológiákban öltsenek testet a kutatóhelyeken elért eredmények, többek közt a mesterséges intelligencia, a fehérjekutatás és a tiszta ivóvíz területén.

„Kiemelten figyeljük a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások innovációs aktivitását. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján most két pályázati modellben ösztönözzük  innovációs tevékenységük megerősítését,  hogy mielőbb  növekedési fázisba juthassanak.  2018-ban összesen 10 milliárd forintra kifejezetten ők pályázhatnak. Másrészt Magyarország kutatói több területen a nemzetközi élvonalba tartoznak, az általuk elért eredmények pedig a vállalatokkal együttműködve válhatnak széles körben alkalmazott megoldásokká. Ezt az együttműködést szintén jelentős hazai forrással ösztönözzük” – mondta Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke az új pályázatok meghirdetése kapcsán.

Az NKFI Alapból finanszírozott, most megjelent két vállalati pályázati kiírás a gyorsan hasznosítható, innovatív termékek, szolgáltatások és eljárások fejlesztését, piacra vitelét, szellemitulajdon-védelmét ösztönzi a Közép-Magyarország régióban. Újdonság, hogy a vállalkozásoknak szánt 30 milliárd forint egyharmada kifejezetten a mikro- és kisvállalkozások számára érhető el. A vállalkozásoknak szóló felhívásokra kizárólag budapesti és Pest megyei cégek pályázhatnak, hiszen az ország többi részében – az ún. kevésbé fejlett régiókban – az elmúlt két évben összesen 117 milliárd forint uniós finanszírozású forrás ösztönözte a vállalatok önálló KFI tevékenységét a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében.

Az NKFI Hivatal egyes stratégiai jelentőségű tudomány- és szakterületeken is közzétesz felhívásokat a kutatás-fejlesztési tevékenység célzott ösztönzésére. Ezeken a pályázatokon Magyarország legversenyképesebb kutató műhelyei nyerhetnek támogatást olyan összetett társadalmi-gazdasági kihívások elemzéséhez és a kapcsolódó fejlesztésekhez, amelyek megoldása csak a kutatói és a vállalati szféra hatékony együttműködésében képzelhető el. Ilyen, hosszú távon fenntartható együttműködési projektek indítását támogatja az a két új pályázati konstrukció, amely a 2017-ben megjelent hasonló pályázatok (NKP_17, VKE_17) folytatása.

A felhívások az eddigi évekhez képest korábban jelentek meg, ami a finanszírozás kiszámíthatóságát javítja. A beérkező pályázatok értékelési folyamata a pályázati kiírásokban rögzített szempontrendszer szerint, anonim szakértők bírálatai alapján, szakértői csoportok bevonásával zajlik. A nyáron megszülető támogatói döntések nyomán a projektek várhatóan már 2018 második felében elindulhatnak.

Budapest, 2018. január 10.

Utolsó módosítás: 2018. július 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?