Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Brüsszeli online webinárium a Horizont Európa programban való sikeres pályázásról
Horizont Európa online webinárium
2021. március 25.
Módosítás: 2024. március 04.
Olvasási idő: 2 perc
Ahogy azt korábban jeleztük, március 24-én információs rendezvényt tartott az Európai Bizottság az uniós kutatási és innovációs program pályázatainak benyújtásáról, értékeléséről és a nyertes konzorciumokkal kötendő támogatási szerződés részleteiről.

Az esemény résztvevői többek között a következő kérdéskörökbe kaphattak betekintést:

  • A részvétel feltételei, támogatható országok, projekttevékenységek és támogatási intenzitás.
  • A pályázati formanyomtatvány újdonságai: a pályázatba bevont kutatókra vonatkozó táblázat, nyilatkozat a nemek közötti egyenlőség előmozdítására irányuló intézményi stratégia meglétéről, biztonsági megfontolásokra vonatkozó kérdőív, valamint a pályázati formanyomtatvány kitöltésére vonatkozó részletes útmutatás.
  • Az értékelési folyamat újdonságai: az értékelési szempontok tartalmának átszervezése, a hatás (impact) kérdésének új megközelítése (Key Impacts Pathways), az egyéni szakértői értékeléssel összefüggő pályázói válaszlehetőségre vonatkozó pilot (rebuttal pilot), „vak értékelés” pilot (blind evaluation pilot).
  • A pályaművel kapcsolatos szakpolitikai és horizontális követelmények: nyílt tudomány (Open Science) elvárások, a nemre vonatkozó elemzések KFI tartalmakba való beépítése (gender dimension), a projekt eredményeinek hozzájárulása az elvárt közép- és hosszútávú hatásokhoz (project’s pathway towards impacts), a hatások maximalizálása a disszeminációs és hasznosítási terven keresztül, „ne árts” elv (DNSH principle), mesterséges intelligenciával kapcsolatos megfontolások.
  • A támogatási szerződés főbb változásai: terminológiai változások, napi ráta bevezetése és további módosulások az elszámolási szabályokban, változások az első- és másodszintű ellenőrzésekben.

Az információs nap angol nyelvű előadásai megnézhetők: Webinar: How to prepare a successful proposal in Horizon Europe.

Amennyiben szeretne a fenti témákban magyar nyelven tájékozódni, kérjük, hogy töltse le az NKFI Hivatal által március 16-án szervezett Horizont Európa: a pályázás és a projektmenedzsment szabályai elnevezésű rendezvénynek a „Projektciklus. Részvételi és pénzügyi szabályok a Horizont Európában” című előadását vagy keresse jogi és pénzügyi NCP-inket.

Márciusban megjelent rövidhíreink ugyancsak további útmutatással szolgálhatnak:
Elérhetők a Horizont Európa keretprogram tematikus munkaprogram tervezetei
Több ezres érdeklődés a Horizont Európa programra felkészítő rendezvényeken
Megjelent a Horizont Európa pályázati formanyomtatvány
Az Egyesült Királyság részvétele a Horizont Európa programban
További részletek láttak napvilágot a Horizont Európa program működésével kapcsolatban

Utolsó módosítás: 2024. március 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?