Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Elindult a researchinfrastructures.hu, a Top 50+ kiváló hazai kutatási infrastruktúrát bemutató új weboldal
2022. december 14.
Módosítás: 2022. december 14.
Olvasási idő: 2 perc
A kutatási infrastruktúrák a kutatási-fejlesztési-innovációs (KFI) ökoszisztéma kulcsfontosságú szereplői az alapkutatásoknak és az innovációt célzó kutatómunkának egyaránt. Magyarország nemzetközi összehasonlításban is számos kiváló kutatási infrastruktúrával rendelkezik, melyeken keresztül hazánk tagja a legmeghatározóbb európai kutatási infrastruktúra hálózatoknak és konzorciumoknak is.

Magyarország Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Útiterve 2018-ban azzal a céllal készült el, hogy képet adjon a jelentősebb magyarországi kutatási infrastruktúrákról és működésükről, bemutassa a kapacitások jellegét és változatosságát, felkeltse a hazai és nemzetközi kutatói közösség érdeklődését a hazai kutatási erőforrások és lehetőségek iránt, háttér-információt adjon a kutatási infrastruktúrák továbbfejlesztésének megalapozásához, valamint bemutassa a kapcsolódási pontokat az európai kutatási infrastruktúrákhoz és együttműködésekhez.

2020 őszén folytatódott a hazai kutatási infrastruktúra-portfólió felmérése, ennek eredményeként november végén első alkalommal jelent meg a Research Infrastructures for Excellence in Hungary című angol nyelvű online kiadvány. 2021 tavaszán elkezdődött a KI-k munkájának mélyebb elemzése és értékelése, ezt követően a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság kiválasztotta Magyarország legkiválóbb, illetve legígéretesebben fejlődő kutatási infrastruktúráit, melyeket Hivatalunk egy ezúttal már magyar nyelven és nyomtatásban is elérhető újabb kiadványban mutatott be. Dr. Szabó István elnökhelyettes kezdeményezésére a kiadványban szereplő kutatási infrastruktúrák és infrastruktúra-hálózatok részére miniszteri rendezvény keretében kerültek átadásra az „Excellent Research Infrastructure”, illetve „Emerging Research Infrastructure” elismerő címek.

A hazai kutatási infrastruktúrák nemzetközi pozicionálásának keretében végzett munka 2022 novemberében érkezett soron következő mérföldkövéhez a researchinfrastructures.hu weboldal elindításával. A korszerű, letisztult vizualitással, gyors keresőmotorral rendelkező, könnyen böngészhető oldal elsődleges célközönségét a nemzetközi kutatói közösségek jelentik, kiemelt célja pedig a nemzetközi kutatási együttműködések élénkítése, a hazai és külföldi kutatók, kutatóhelyek közötti interakciók fokozása a Magyarországon elérhető, magas színvonalú kutatási létesítmények és tudományos tevékenységük naprakész bemutatásán keresztül. E célok szem előtt tartása indokolta, hogy a weboldal mindenekelőtt angol nyelven készüljön el, jóllehet a későbbi tervek között szerepel a magyar nyelvű változat elkészítése is.

Annak érdekében, hogy a researchinfrastructures.hu a lehető legszélesebb szakmai közönséghez juthasson el, 2023-ban Hivatalunk kampányszerűen, online csatornákon tervezi az új weboldalt népszerűsíteni.

Az új weboldalról és kutatási infrastruktúrák jelentőségéről bővebben a Dr. Szabó István elnökhelyettessel készített, a Budapest Business Journal online felületén megjelent angol nyelvű interjúból is lehetséges tájékozódni.

Utolsó módosítás: 2022. december 14.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?