Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Három közép-magyarországi startup inkubátor indulhat
Három közép-magyarországi startup inkubátor indulhat
2017. május 19.
Módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 3 perc
Egyenként mintegy félmilliárd forint hazai támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból három közép-magyarországi inkubátorprojekt. Az NKFI Hivatal „Innovációs ökoszisztéma” (ÖKO_16) pályázati programja a startup vállalkozások alapítását, mentorálását és képzését ösztönző környezet megerősítését célozta meg.

Az ÖKO_16 felhívás három budapesti nyertesével országszerte teljes lett az induló vállalkozások létrehozását, megerősítését és fejlesztését ösztönző versenypályázati rendszer, és a központi régióban is megerősödő közösségi és képzési bázisok tehetik lehetővé az ígéretes innovatív ötletek felkutatását és fejlesztését.

Az ÖKO_16 felhívásra kilenc projektjavaslat érkezett be, összesen több, mint 6 milliárd forint összegű támogatási kérelemmel. A többszintű szakértői értékelői rendszerben a benyújtott pályázatok mindegyikét először két értékelő pontozta az ellenőrizhető értékelési szempontok alapján – ezek közé tartozik például a bevonni tervezett tőke mértéke, vagy a projektre fordított munkaidő mennyisége –, a szakmailag mérlegelendő szempontokat – mint amilyen az üzleti terv, a helyi startup-ökoszisztéma építésére, fejlesztésére vonatkozó terv – pályázatonként további hét szakértő értékelte, majd a továbbjutott pályázókat személyesen, szóbeli prezentáció keretében is meghallgatta egy testület, amely szakértői csoportként javaslatot tett a döntésre. A további értékelési szempontok között voltak a pályázó inkubátormenedzsment addigi, startupokban lévő tőkebefektetései, az induló vállalkozások fejlesztésében, irányításában szerzett tapasztalata, a világos üzleti stratégia, az átlátható és fenntartható finanszírozás és természetesen a tervezett inkubátor üzleti modelljének, szolgáltatásainak várható piaci sikere.

ÖKO_16

A komplex szakértői és testületi értékelés során a Baconsult Kft inkubációs programja, a Design Terminál Konzorcium pályázata, valamint az Intellitext Hardver & IoT Akcelerátor Kft. programja bizonyult a legígéretesebbnek, így ők hozhatnak létre Budapesten és környékén inkubátorokat egyenként mintegy félmilliárd forintos támogatással. További információk a támogatott projektekről: http://nkfih.gov.hu/palyazatok/nemzeti-kutatasi/innovacios-okoszisztema 

Az ÖKO_16 felhívást kifejezetten közép-magyarországi műhelyek létrehozására írta ki az NKFI Hivatal, a hazai startup-ökoszisztéma fejlesztését ösztönző uniós versenypályázati portfóliót kiegészítve. A most lezárult pályázat a induló innovatív vállalkozásoknak országszerte lendületet adó „Innovációs ökoszisztéma” (GINOP-2.1.5-15) felhívás tükörpályázata, amely 2015 decemberében nyílt meg 5 milliárd forintos keretösszeggel és amelyből nyolc magyarországi inkubátor létrehozása finanszírozható, ezek az innovatív műhelyek azonban csak a konvergenciarégiókban (többek között Győrben, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett) működhetnek. (A miskolci inkubátor 2017 áprilisi indításához kapcsolódó rendezvényről itt olvasható hír.)

Az ÖKO_16 felhívást értékelő Szakértői Csoport tagjai:

  • Dietrich Péter, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. senior befektetési menedzsere 
  • Hajagos Péter, a Microsoft közép-kelet-európai régió kormányzati szolgáltatások értékesítési igazgatója 
  • Kállay László közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem Kisvállalkozás-fejlesztési Intézetének igazgatója 
  • Mendelényi Dániel rendkívüli nagykövet, a Siemens informatikai megoldások és szolgáltatások divíziójának korábbi igazgatója 
  • Pájer Donát közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója 
  • Szigeti Gyula Péter, az NKFI Hivatal kutatás-fejlesztési elnökhelyettese
  • Dósa Gábor, az NKFI Hivatal Támogatáskezelési és Innovációs Főosztályának főosztályvezető-helyettese

Országszerte startolnak az induló vállalkozások fejlesztését ösztönző inkubátorok

Országszerte startolnak az induló vállalkozások fejlesztését ösztönző inkubátorok

Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?