Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Háromszoros túljelentkezés, 30 milliárd forint támogatási igény
Háromszoros túljelentkezés, 30 milliárd forint támogatási igény
2018. február 21.
Módosítás: 2018. március 08.
Olvasási idő: 2 perc
Február közepén lezárult a 2018. évi kutatói kezdeményezésű témapályázatok és a posztdoktori kiválósági program pályázatainak benyújtása. A hazai témapályázatok 9,4 milliárd forintos keretösszegére idén csaknem háromszoros a túljelentkezés – a pályázatok egyharmadát 40 év alatti fiatal kutatók adták be –, míg a posztdoktori programra beadott pályázatok kétszeresen haladják meg a rendelkezésre álló 1,5 milliárd forintos keretösszeget.

Eredményhirdetés június végén várható.

A felfedező kutatások ösztönzésének egyik fő célkitűzése, hogy a 40 év alatti fiatal kutatók számára is vonzóvá tegye a kutatói életpályát,és önálló kutatási témák elindítására ösztönözze őket. A felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszert az NKFI Hivatal 2016-ban  átalakította, hogy a fiatal kutatók külön pályázati konstrukcióban versenyezhessenek önálló kutatási témák indításáért. A pályázó kutatók életkora szerint idén is elkülönül az egyéni kezdeményezésű témapályázatokat ösztönző két konstrukció. A két alprogramra összesen 838 pályázat érkezett több mint 27,3 milliárd forint támogatási igénnyel. Ezen belül egyharmados a fiatal kutatók aránya, ami megfelel a tavalyi arányoknak.

A posztdoktori kiválósági program (PD_18) pályázati konstrukciójában idén is a kutatói karrierjüket megkezdő pályázók bérjellegű költségeinek finanszírozására nyílik lehetőség. Erre a konstrukcióra 202 pályázat érkezett, összesen több mint 3,1 milliárd forint  támogatási igénnyel.

A nemzetközi együttműködésen alapuló témapályázatok alprogramjainak (NN_18, ANN_18, SNN_18) célja a hazai kutatócsoportok és külföldi partnerek alapkutatási együttműködésének elősegítése, a magyar tudomány nemzetközi beágyazottságának erősítése, a hazai kutatók és kutatási intézmények nemzetközi elismertségének növelése. Az összesen 1 milliárd forintnyi keretösszegre 40 nemzetközi, valamint – az adott relációkban megkötött ún. lead agency megállapodás keretében – 16 magyar-osztrák és 19 magyar-szlovén közös projekt pályázott, összesen mintegy 2,7 milliárd forint támogatást igényelve.

 

A benyujtott pályázatok megoszlása pályázati konstrukció szerint (db)

 

A benyújtott támogatási igények pályázati konstrukciók szerint

Utolsó módosítás: 2018. március 08.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?