Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Felhívás leendő ERC-pályázóknak nyertes kutatásvezetőknél megszerzendő tapasztalatcserére
Felhívás leendő ERC-pályázóknak nyertes kutatásvezetőknél megszerzendő tapasztalatcserére
2016. szeptember 08.
Módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 3 perc
Mobilitási felhívás meghirdetésével csatlakozott az NKFI Hivatal az Európai Kutatási Tanács (ERC) kezdeményezéséhez, amely azt szorgalmazza, hogy a potenciális pályázók az ERC által már támogatott kutatási műhelyekben szélesíthessék tapasztalataikat.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból pályázható támogatás lehetőséget biztosít a hazai kutatók számára, hogy olyan kutatócsoportnál tölthessenek el három vagy négy hónapot, amelynek vezetője már ERC-támogatás nyertese.

A programban résztvevő vendégkutatók így közvetlenül  juthatnak  értékes tapasztalatokhoz  arról, hogy miként kell sikeres ERC-pályázatot összeállítani és hogyan kell egy ERC által támogatott élvonalbeli kutatócsoportot vezetni. A program legfőbb célja pedig az, hogy a résztvevők hazaérkezésüket követően várhatóan maguk is nagyobb eséllyel nyújtsanak be eredményes pályázatot az ERC kutatástámogatási felhívásaira.

Magyarországon kívül négy EU-tagállam – Csehország, Észtország, Lengyelország és Szlovénia – valamint önálló régióként Flandria kutatásfinanszírozó intézménye tett közzé hasonló felhívást. Az ERC ezzel egyidejűleg mintegy 2800 általa támogatott kutatóhoz juttatta el a mobilitási kezdeményezés részleteit, bátorítva őket, hogy az ösztöndíjprogram keretében potenciális pályázókat fogadjanak.

Az ERC-pályázatok eddigi statisztikái azt mutatják, hogy bár Magyarország a 2004-ben csatlakozott tagállamok között kifejezetten jól teljesít az alapkutatásokban (tavaly az EU13 által elnyert összesen 21 grantből 4 jutott a magyaroknak), azonban még így is messze elmarad a korábban csatlakozott tagállamok teljesítményétől. A most meghirdetett mobilitási pályázat, amely két évre összesen 200 millió Ft keretösszeget fordít a magyarországi kutatóhellyel jogviszonyban álló kutatók tapasztalatcseréjének támogatására, az eddigieknél is jobb sikerarányt kívánja elősegíteni az ERC által meghirdetett támogatási programokban, ezáltal növelve a hazánkba jutó ERC-támogatások számát, valamint a hazai kutatók és kutatási intézmények nemzetközi elismertségét. Az NKFI Hivatal ezt további pályázati konstrukciókkal segíti: az ERC_15 program forrásának kimerülését követően idén is megnyitja azt a hasonló, 450 millió Ft keretösszegű felhívást, amelyből a megfelelő nemzetközi minősítést kapott, de forráshiány miatt elutasított ERC-pályázók kaphatnak hazai áthidaló finanszírozást újabb pályázatuk benyújtásáig.

Az Európai Kutatási Tanács

Az Európai Bizottság 2007-ben hozta létre az Európai Kutatási Tanácsot (European Research Council, ERC), amely a 2014-2020 közötti időszakban rendelkezésre álló 13 milliárd eurós költségvetésével az élvonalbeli európai felfedező kutatások fő finanszírozója. Három, különböző életpályaszakaszokra meghirdetett ösztöndíjprogramja – Starting Grants (StG, projektenként max. 1,5 millió euró), Consolidator Grants (CoG, projektenként max. 2 millió euró), Advanced Grants (AdG, projektenként max. 2,5 millió euró) – nemzetiségtől és életkortól függetlenül ösztönzi a kreatív kutatók Európában folytatott projektjeit. Az ERC eddig mintegy 6500 élvonalbeli kutatást támogatott, kizárólag kiválósági alapon.

Korábbi kapcsolódó hírek:

Hazai forrás élvonalbeli kutatási projekteknek az újabb uniós megmérettetésért
Élvonalbeli felfedező kutatások: hazai forrással az újabb sikeres európai megmérettetésért
Módosul az ERC-pályázatok kiemelkedő kutatóinak kiírt hazai program
ERC: a támogatott projektek száma alapján régiós első Magyarország
Pályázati felhívás az Európai Kutatási Tanács (ERC) kutatók számára meghirdetett pályázataihoz kapcsolódó hazai támogatások tárgyú pályázathoz

Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?