Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Lépéselőnyben – elstartol a két nyertes magyar kiválósági program
Lépéselőnyben – elstartol a két nyertes magyar kiválósági program
2017. április 10.
Módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 8 perc
A hazánkban népbetegségnek számító szív- és érrendszeri, valamint daganatos és gyulladásos betegségek molekuláris diagnosztikájával, illetve az ipari gyártásban nélkülözhetetlen gyártó és logisztikai rendszerek fejlesztésével foglalkozik majd az a két hazai kiválósági központ, amely bekerült az EU Horizont 2020 keretprogramjának legnagyobb presztízsű együttműködési pályázata, a „Teaming” kutatási kiválósági program tíz nyertese közé.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által koordinált két konzorcium összesen 8 milliárd forintnyi forrást nyert el, de kiegészítő hazai forrással és a résztvevő intézmények hozzájárulásával együtt több, mint 22 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Az ünnepélyes projektindító rendezvényen, Budapesten Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság kutatási-fejlesztési és innovációs ügyekért felelős főigazgatója elmondta: a pályázaton valóban a tudományos kiválóság élvonalbeli projektjeit díjazták, amelyek európai szinten is strukturális változást képesek hozni régiójuk tudományos és innovációs rendszerében. Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke hangsúlyozta: óriási magyar siker, hogy a 27 országból benyújtott 169 pályázat közül a két lépcsős kiválasztási folyamat során mindössze tíz győztest hirdettek, és közülük kettőt magyar vezetésű konzorcium jegyez. Az NKFI Hivatal szerepe elsősorban a kormányzat pályázó projektekkel kapcsolatos szakmai és pénzügyi elkötelezettségének, illetve a projektjavaslatok hazai kutatási és innovációs stratégiákkal való összhangjának a biztosítása, valamint a hazai résztvevő intézmények közti partnerség kialakításának elősegítése volt.

A EPIC – Centre of Excellence in Production Informatics and Control projekt célja egy olyan kiválósági központ létrehozása, amely a kiber-fizikai gyártó és logisztikai rendszerek területén érhet el számottevő eredményeket. A konzorcium képviseletében megjelent kutatásvezetők, Monostori László, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA SZTAKI) igazgatója, Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, valamint Jens Neugebauer, a Fraunhofer Intézet európai szakpolitikáért és üzletfejlesztésért felelős igazgatója a projektindító rendezvényen kiemelték: közös szándékuk az innovációs folyamat felgyorsítása, új ipari megoldások létrehozása, egy fenntartható, versenyképes gyártási ökoszisztéma kialakítása, valamint egy fiatal, kezdeményező, a nemzetközi jó gyakorlatok alkalmazásában jártas kutató-generáció kinevelése. Mindenképpen szem előtt szeretnék tartani az információs technológiák fokozottabb alkalmazását a gyártástechnológiában. Az EPIC projekt keretében az MTA SZTAKI kezdeményezésére létrejött az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform, amely az Industrie 4.0 (4. ipari forradalom) hazai adaptálását tűzi ki céljául. A projekt összköltségvetése 21,7 millió euró, azaz 6,5 milliárd forint.

A HCEMM-MOLMEDEX - Creating the Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine projekt célja egy Molekuláris Medicina Kiválósági Központ létrehozása, melyben nagy hangsúlyt kap a transzlációs medicina, vagyis a laboratóriumi eredmények minél gyorsabb alkalmazása a betegek mindennapi gyógyítására. Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese és a projekt egyik szakmai koordinátora, valamint a konzorciumban résztvevő intézmények vezetői, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, Ormos Pál, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (MTA SZBK) igazgatója és Jana Pavlic, az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium kormányzati és EU-kapcsolatokért felelős vezetője egyértelművé tették, hogy a konzorcium tevékenységében a hangsúlyt a különösen az idősebb generációkat érintő szív- és érrendszeri, daganatos, valamint gyulladásos betegségek gyógyításában alkalmazható, áttörésnek számító kutatási irányokra helyezik. Emellett kiemelten fontosnak tartják, hogy a konzorcium magasan kvalifikált kutatókat képző és foglalkoztató, a molekuláris medicina legmodernebb irányzataival foglalkozó regionális, tudományos központtá is váljon. Az új kiválósági központ 3 helyszínen, Debrecenben, Szegeden és Budapesten valósul meg, székhelye Szegeden az ELIPOLIS-ban lesz. A projekt költségvetése összességében 52 millió euró, tehát kb. 15,6 milliárd forint.

A Teaming pályázati programról

Horizont2020 Teaming - winning projects

A Horizont 2020 keretprogram „A kiválóság terjesztése, a részvétel szélesítése” alprogram Teaming pályázati felhívásának célja kiválósági központok kialakítása vezető európai intézmények segítségével azokban az országokban, amelyek KFI teljesítménye nem éri el az európai élvonalét. A pályázatban résztvevő EU-tagállamok: Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Portugália, Románia, Szlovákia és Szlovénia. Társult államok is pályázhattak: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Feröer-szigetek, Grúzia, Macedónia, Moldova, Montenegró, Örményország, Szerbia, Törökország, Tunézia, Ukrajna.

A projektindító rendezvényen elhangzott előadások letölthetőek:

A PROJEKTINDÍTÓ RENDEZVÉNY FELVÉTELRŐL MEGTEKINTHETŐ

További információk a kutatási programokról: http://nkfih.gov.hu/hirek/hivatal-hirei/ket-magyar-kutatasi

nkfih_h2020_teamingRobert-Jan Smits főigazgató (az Európai Bizottság kutatási és innovációs főigazgatósága)2017.04.11-9892
Robert-Jan Smits, főigazgató
az Európai Bizottság kutatási és innovációs főigazgatósága

nkfih_h2020_teProf. Pálinkás József elnök NKFI Hivatalaming2017.04.11-9884
Pálinkás József, elnök
NKFI Hivatal

Dr. Martinek Tamás rektorhelyettes, Szegedi Tudományegyetem
Martinek Tamás, rektorhelyettes
Szegedi Tudományegyetem

Prof. Monostori László, igazgató, MTA SZTAKI
Monostori László, igazgató
MTA SZTAKI

Dr. Jens Neugebauer Director European Policy and Business Development, Fraunhofer Gesellschaft
Jens Neugebauer, Director
European Policy and Business Development, Fraunhofer Gesellschaft

Prof. Szabó Gábor, rektor, Szegedi Tudományegyetem
Szabó Gábor, rektor
Szegedi Tudományegyetem

Dr. Szél Ágoston rektor, Semmelweiss Egyetem
Szél Ágoston, rektor
Semmelweiss Egyetem

Prof. Ormos Pál, igazgató, MTA SZBK
Ormos Pál, igazgató
MTA SZBK

Jana Pavlic Joint Head of Government and EU Relations, EMBL
Jana Pavlic, Joint Head of Government and EU Relations
EMBL

H2020 teaming
Robert-Jan Smits az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetébe is ellátogatott
Robert-Jan Smits az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetébe is ellátogatott

Robert-Jan Smits az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetébe is ellátogatott
Robert-Jan Smits az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetébe is ellátogatott

Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?