Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Nemzeti kiválóság: öt új nemzeti kutatás-fejlesztési program indul
Nemzeti kiválóság: öt új nemzeti kutatás-fejlesztési program indul
2018. május 31.
Módosítás: 2018. augusztus 07.
Olvasási idő: 6 perc
Új internetbiztonsági megoldásokat, méreganyagok közömbösítését, földrengésbiztos épülettervezési módszereket célzó, valamint a mesterséges intelligenciát, a fehérjetudományt és a lézertechnológiát érintő kutatások indulnak 10 új projekt keretében, amelyek összesen 5 milliárd forint támogatást nyertek el.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán Magyarország legversenyképesebb kutatóműhelyei kaphattak támogatást a kiírásban szereplő öt tématerületen induló projektjeikhez.

„Magyarország kutatói számos területen a nemzetközi élvonalba tartoznak. A Nemzeti kiválósági program 2018. évi felhívása a felfedező kutatások társadalmi és gazdasági hasznosulását ösztönzi egy-egy olyan stratégiai területen, ahol a hazai kutatói kiválóság a legversenyképesebb lehet. Cél, hogy a nyertes pályázatok ipari projektek, informatikai fejlesztések és társadalmi programok indítását eredményezzék.” – mondta Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke az új pályázat eredményhirdetése kapcsán. A felhívás 5 milliárd forintos keretösszegéből az alábbi tématerületeken indulnak új kutatási projektek, melyek megvalósításához legfeljebb 48 hónap áll rendelkezésre.

 • A szegedi ELI lézeres kutatóközponthoz kapcsolódó, elsősorban kísérleti kutatások Nemzeti Programja
 • A mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatások Nemzeti Programja
 • A magyar társadalom biztonságát elősegítő Nemzeti Program
 • „Tiszta ivóvíz” Nemzeti Program
 • Fehérjetudomány és alkalmazásai Nemzeti Program.

A pályázati kiírásban rögzített tartalmi ellenőrzési és értékelési szempontok alapján a pályázatokat először anonim szakértők véleményezték. Értékeléseiket figyelembe véve a pályázatokat kijelölt szakértői csoport értékelte és rangsorolta.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap 2014 óta 16 tematikus programot finanszírozott összesen mintegy 80 milliárd forint keretösszeggel, jelentős társadalmi, gazdasági, környezeti kihívásokhoz kapcsolódó olyan szakterületeken, mint az agykutatás, a nukleáris energia, a kvantumtechnológia, az agrárinnováció, az anyagtudomány vagy a daganatos és a szív- és érrendszeri megbetegedések. E tudományterületeken hazánk elegendő kutatói kiválósággal rendelkezik komplex problémák megoldásához, így e célok a leggyorsabban és leghatékonyabban valósíthatók meg.

Magyarországon néhány hete először végeztek agyműtétet robot segítségével, amit szintén az NKFI Alapból finanszírozott két tematikus nemzeti program egymáshoz kapcsolódó projektjei tettek lehetővé.

A 2014 óta támogatott nemzeti kutatásfejlesztési programok témái és támogatási keretösszegei

 

A 2018-ban induló nemzeti kutatásfejlesztési programok projektjeinek rövid ismertetése

A szegedi ELI lézeres kutatóközponthoz kapcsolódó, elsősorban kísérleti kutatások Nemzeti Programja

 • 2018-1.2.1-NKP-2018-00010 Pécsi Tudományegyetem, Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézet, Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont
  Elnyert támogatás: 297.096.952 Ft
  Projektvezető: Dr. Pálfalvi László, tanszékvezető, egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem

  A kutatók azt vizsgálják majd, hogy a fotonok és az anyag atomjainak találkozásakor létrejövő gerjesztési jelenségek hogyan függenek az időtől nagyon rövid időskálán. Emellett felderítik azt is, hogy milyen tudományos lehetőségek rejlenek az ELI infrastruktúráján alapuló új elektrongyorsítási rendszerben, amelynek nagy jelentősége lehet sok más részecskekutatási program számára is a jövőben.

 • 2018-1.2.1-NKP-2018-00012 Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont
  Elnyert támogatás:
  281.836.834 Ft
  Projektvezető: Dombi Péter, tudományos tanácsadó, Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont

  A projekt azokat az ultragyors folyamatokat vizsgálja majd, amelyek a nanotechnológiai anyagi rendszerekben, illetve a lézerrel előállított részecskenyalábokban játszódnak le. A projekt eredményei várhatóan jelentős fejlődést hoznak majd az átmenetifém-alapú fényhasznosító molekulák, a felületre integrált nanooptikai áramkörök és a lézerrel gyorsított részecskenyalábok kutatásában.

 • 2018-1.2.1-NKP-2018-00009 Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Pécsi Tudományegyetem
  Elnyert támogatás:
  299.999.751 Ft
  Projektvezető: Dr. Petar Lambrev, tudományos főmunkatárs, MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont

  Az ELI-ben végzett kutatások nem csak a fizikában, de a biológiában is áttöréseket hozhatnak. Az itt elérhető fényforrások ugyanis olyan pontos méréseket tesznek lehetővé, amely szinte egyedülálló a világon. A projekt során számos fotobiológiai (a fény és az élő szervezet anyagainak kapcsolatával foglalkozó) kísérletet végrehajtanak majd.

Mesterséges Intelligencia Nemzeti Program

 • 2018-1.2.1-NKP-2018-00008 Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Szegedi Tudományegyetem
  Elnyert támogatás: 990.274.516 Ft
  Projektvezető: Szegedy Balázs, tudományos főmunkatárs, Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet 

  A projekt résztvevői az elméleti matematikai kutatások és a gyakorlati, mesterséges intelligencián alapuló megoldások fejlesztésének összekapcsolásán dolgoznak.

A magyar társadalom biztonságát elősegítő Nemzeti Program

 • 2018-1.2.1-NKP-2018-00002 Debreceni Egyetem, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
  Elnyert támogatás:
  298.588.570 Ft
  Projektvezető: Dr. Pócsi István, tanszékvezető, Debreceni Egyetem

  Az aflatoxinok olyan méreganyagok (mikotoxinok), amelyeket kórokozó gombák termelnek, és főként kukoricán, szóján, olajos magvakon fordulnak elő, de származékaik a tejben is megtalálhatók. E mérgek komoly közegészségügyi veszélyt jelentenek, projekt a tejben megtalálható aflatoxin M1 ártalom visszaszorítását tűzi ki célul. 

 • 2018-1.2.1-NKP-2018-00004 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem
  Elnyert támogatás:
  299.971.567 Ft
  Projektvezető: Dr. Buttyán Levente, egyetemi docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

  Az internet mára hálózatba fogta a világ szinte minden számítógépét és napjainkban hódítja meg a ma még nem informatikai eszközöknek tekintett berendezéseket, a kávéfőzőtől a fűtésen és a világításon keresztül a közlekedési lámpákig. A projektben részt vevő kutatók ezen eszközöket érintő támadások elleni hatékony védelmi eljárásokat fejlesztenek, ezzel téve lehetővé a hálózatba kapcsolt eszközök zavartalan működését.

 • 2018-1.2.1-NKP-2018-00006 Eötvös Loránd Tudományegyetem
  Elnyert támogatás:
  242.562.257 Ft
  Projektvezető: Dr. Kende Anna, tanszékvezető, egyetemi docens, Eötvös Loránd Tudományegyetem

  A társadalmi biztonság az a képesség, hogy az egyén és a közösség felismeri és kezelni tudja a mindennapi életét, illetve a társadalom magasabb szintjeit fenyegető veszélyhelyzeteket. A projekt résztvevői a társadalom különböző szintjein fogják vizsgálni, hogy e biztonságérzet milyen állapotban van.

 • 2018-1.2.1-NKP-2018-00007 Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, GEOMEGA Földtani és Környezetvédelmi Kutató-Szolgáltató Kft.
  Elnyert támogatás:
  206.358.710 Ft
  Projektvezető: Wéber Zoltán, tudományos főmunkatárs, Magyar Tudományos Akadémia CSillagászati és Földtudományi Kutatóközpont

  Az emberi és anyagi károk mérséklésének leghatékonyabb módja pedig a földrengésbiztos építkezés. A projektben résztvevő kutatók lehetővé kívánják tenni, hogy a legújabb földtani ismeretek az épülettervezésben is hasznosuljanak, ez pedig az épületkárok mérséklése mellett akár emberi életek megóvását is jelentheti.

„Tiszta ivóvíz” Nemzeti Program

 • 2018-1.2.1-NKP-2018-00011 Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Fővárosi Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Miskolci Egyetem, Országos Közegészségügyi Intézet
  Elnyert támogatás:
  995.220.247 Ft
  Projektvezető: Dr. Engloner Attila, tudományos főmunkatárs, Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont

  Az ivóvízellátás jelentős része a parti szűrésű vízbázisokon alapul, ezért ezek megóvása stratégiai jelentőségű. A projektben kiemelt figyelemmel vizsgálják a vízbázisokat, azonosítani fogják a rájuk nehezedő terheléseket, illetve védelmük leghatékonyabb módjait.

Fehérjetudomány és Alkalmazásai Nemzeti Program 

 • 2018-1.2.1-NKP-2018-00005 Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont
  Elnyert támogatás:
  999.900.000 Ft
  Projektvezető: Prof. Dr. Perczel András, egyetemi tanár, Eötvös Loránd Tudományegyetem

  A Fehérjetudomány és Alkalmazásai Nemzeti Program célkitűzése hogy  létrehozza a  magyarországi fehérjekutató műhelyek közötti rendszerszintű együttműködés kereteit.

Budapest, 2018. március 31.

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 07.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?