Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Egymásra épülő KFI pályázatokból finanszírozták a robottal végzett agyműtétet
Egymásra épülő KFI pályázatokból finanszírozták a robottal végzett agyműtétet
2018. május 29.
Módosítás: 2018. augusztus 07.
Olvasási idő: 3 perc
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap eddig 16 tematikus programot finanszírozott mintegy 80 milliárd forint keretösszeggel a főbb társadalmi gazdasági, környezeti kihívásokhoz kapcsolódó szakterületeken. Magyarországon most először végeztek agyműtétet robot segítségével, amelyet az NKFI Alapból finanszírozott két tematikus nemzeti program egymáshoz kapcsolódó projektjei tettek lehetővé.

Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke hangsúlyozta: „A Magyarországon eddig nem használt technológiai műtéti alkalmazása is azt bizonyítja, hogy a felfedező kutatásokat, a célzott fejlesztéseket és az innovatív vállalkozásokat kiegyensúlyozottan ösztönző versenypályázati finanszírozással érhető el az innovációs teljesítmény fokozatos és fenntartható javulása, aminek eredményeit a támogatott orvosi kutatások esetében a betegek is tapasztalhatják.” Hozzátette: az NKFI Alapból 2013 óta 11 tematikus nemzeti program indult el, ez idén további öt programmal egészül ki.

 

NKFIH tematikus programok
Forrás: NKFI Hivatal
 

A robottal végzett műtétet vezető Erőss Loránd és munkacsoportja a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében évek óta foglalkozik innovatív idegsebészeti és epilepsziasebészeti eljárások kutatásával, alkalmazásával. A nemzeti programok sorában mind a támogatás, mind a részt vevő kutatók száma alapján kiemelkedő NAP első szakasza 12 milliárd forint támogatással indult el. A NAP folytatása 2017-től a „Nemzeti Kiválósági Program” keretében zajlik, amelyből 6,5 milliárd forint támogatás jut az agykutatási programra. 2014 óta több mint 100 kutatás-fejlesztési projekt indult el a NAP keretében létrejött konzorcium 10 egyetemi, kutatóintézeti és vállalati tagjánál.

A Magyarországon és a régióban is egyedülálló sebészeti robot beszerzését a NKFI Hivatal Nemzeti versenyképességi és kiválósági programjának 1,2 milliárdos támogatása tette lehetővé, amit az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a Femtonics Kft-vel közös konzorciumban nyert el az „Kiemelkedő halálozási kockázattal járó betegségek gyógyításának eredményességét lényegesen javító nemzeti program” keretében. Az orvosokból, gépész-, optikai tervező-, villamos-, szoftverfejlesztő mérnökökből, biológusokból, lézerfizikusokból álló multidiszciplináris konzorcium célja, hogy a ma megszokott lézermikroszkópoknál gyorsabban használható, térbeli méréseket lehetővé tevő kétfoton-mikroszkópot, illetve az idegsejtek aktivitását láthatóvá tévő fluoreszcens festéket fejlesszenek. Mivel sokszor az agy belsejében történnek azok a jelenségek, amelyek kutatási vagy gyógyítási szempontból jelentőséggel bírnak, ezért lényeges a pályázati támogatásból beszerzett sebészeti robot szerepe, mert a robot az embernél sokkal pontosabban, tizedmilliméteres precizitással képes eljutni a mély agyi idegmagvakig is.

A projektet támogató Nemzeti versenyképességi és kiválósági program (NKP_16) felhívásra hazai felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és vállalkozások által létrehozott közép-magyarországi konzorciumok nyújthatták be pályázatukat. A program hazánk versenyképességének szempontjából stratégiai jelentőségű kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeket, illetve az azok keretében jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák létrehozását támogatja, a fenti programon kívül további két nemzeti program – az Anyagtudományi, technológia nemzeti program, illetve a Víz-egészség-élelmiszer nemzeti program – keretében. A három programban 26 konzorciumi projektjavaslat nyert összesen mintegy 28 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást az NKFI Alapból.

 

További információk a projektekben érintett nemzeti kutatás-fejlesztési programokról az NKFI Hivatal honlapján:

A témához kapcsolódó eredményes és ígéretes projektek összefoglalása az NKFI Hivatal honlapján:

Budapest, 2018. május 29.

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 07.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?