Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Pálinkás József: a vállalkozások sikere a megújulás képességén múlik
Pálinkás József: a vállalkozások sikere a megújulás képességén múlik
2018. március 28.
Módosítás: 2018. július 10.
Olvasási idő: 3 perc
A Richter Gedeon Nyrt. nyerte az Innovációs Nagydíjat egy új, originális hatóanyag, a cariprazine kifejlesztéséért, valamint az ebből készített gyógyszerek gyártásáért és forgalmazásáért.

Az Innovációs Nagydíj március 28-án, az Országházban tartott átadásán Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) és a bíráló bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy egy nemzet sikerének kulcsa egyéneinek és intézményeinek versenyképessége, ezért átlátható és tiszta versenyt szorgalmazott az innovációs rendszerben. A nemzetek, régiók, szövetségek globális versenyében csak azoknak lehet hatása a világra, akiknek munkáját Magyarországon kívül is felismerik és értékelik - tette hozzá. Az NKFI Hivatal elnöke hozzátette: „a kutatáshoz és az innovációhoz nemcsak stabil működés, nemcsak megfelelő finanszírozás kell,  hanem olyan világ- és jövőkép, amelyben mindezek valódi értelmet nyernek. Kultúrát formálnak, és döntéseket alapoznak meg. Ennek a jövőképnek a kidolgozásért és fenntarthatóságáért felelősséget kell vállalnunk.” A vállalatok és vállalkozások sikere Pálinkás József szerint a folyamatos megújulás képességén múlik, az innovációs rendszer hatékonysága pedig az összefüggően működő intézményi hálózattól. Az NKFI Hivatal elnöke a díjátadón szorgalmazta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap költségvetésének megduplázását 2020-ig.

Pálinkás József díjátadón elmondott beszéde a kutatás-fejlesztés és az innováció magyarországi helyzetéről  PDF (203 KB)

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke az átadón elmondta: magyarországi központú cégként a legjelentősebb eredménynek azt tartják, hogy tehetséges magyar szakembereket az országban tudnak tartani. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke az elmúlt évek legjelentősebb magyar innovációs sikerének nevezte a Richter fejlesztését, amely - mint mondta - rendkívül erős világpiaci versenyben született meg.

Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke össznemzeti ügynek nevezte a kutatást és a fejlesztést és megjegyezte, hogy az utóbbi években létrejöttek a versenyképességi fordulat feltételei. A világgazdaság erősebb szereplői nem adnak át önként magas hozzáadott értéket teremtő tevékenységeket, ezért Magyarországnak magának kell ezeket megteremteni tudásalapú gazdasággal és innovatív szemlélettel, az anyagi és jogszabályi feltételek biztosításával - tette hozzá.

Az évente átadott Innovációs Nagydíjat a Magyar Innovációs Szövetség alapította 1992-ben a kiemelkedő műszaki és gazdasági újítások elismerésére. Az értékelésnél a pályázatok eredetisége mellett az újításoknak köszönhető pénzügyi eredményeket és a társadalmi hasznosságot is figyelembe veszi a Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriuma által felkért bíráló bizottság.

A további díjazottak:

  • Az Ipari Innovációs Díjat a nehézgépjárművek csökkentett emissziójú üzemanyagának kifejlesztéséért a Mol Nyrt.-nek ítélte oda a bíráló bizottság.
  • Az Agrár Innovációs Díjat a Kite Zrt. kapta az időjárásfüggetlen trágyázási rendszer megvalósításáért.
  • A Környezetvédelmi Innovációs Díjat a Gremon Systems nyerte el a növények súlymérésén alapuló, aktivitásukat valós időben mutató döntéstámogató rendszer kidolgozásáért.
  • A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Innovációs Díjában a Kőröstej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. részesült idén gyártás- és csomagolástechnológiában innovatív készítményekért és a nemzetközi piacon elért sikerekért.
  • A Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díját a Shapr3D Zrt. vehette át tervező és modellező alkalmazásáért.
  • A bíráló bizottság kiemelt elismerést ítélt meg az Agrova Kft.-nek és a Phylazonit Kft.-nek a termőtalaj állapotát javító technológiáért.

A beérkezett 29 pályázatból további 8 innováció és 4 startup részesült elismerésben.

Forrás: MTI

Utolsó módosítás: 2018. július 10.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?