Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Sikerrel zárult a hazai felsőoktatási intézmények tudás- és technológiatranszfer-tevékenységét erősítő Fulbright Specialist Program
2019. május 29.
Módosítás: 2019. május 31.
Olvasási idő: 3 perc
Az NKFI Hivatal által 2019. május 13–24. között szervezett Fulbright Specialist Program keretében amerikai szakértők – John S. Montgomery és Dr. Beverly A. Lyman – mutatták be az Indianai Egyetem tudástranszfer-irodájának működését, valamint képzést tartottak a szellemi alkotásokban rejlő lehetőségek kiaknázásáról, a hasznosítás kérdéseiről, köztük az üzleti tervek, szabadalmi bejelentések, licencszerződések előkészítéséről.

A kéthetes program célja az volt, hogy gyakorlati szempontú oktatással, tanácsadással, külföldön már bevált jó példákkal segítse a hazai felsőoktatási intézmények tudás- és technológiatranszfer-tevékenységét.

A Fulbright Specialist Programon 23 hazai állami egyetem összesen 70 szakembere vett részt. Az elhangzott előadások a hazai KFI stratégiához, a felsőoktatási intézmények KFI tevékenységéhez, harmadik missziójához, tudás- és technológiatranszfer-tevékenységéhez kapcsolódtak, emellett a résztvevők megismerhették a Fulbright Hungary által kínált lehetőségeket is. A kiscsoportos konzultációk többek között az alábbi témákra koncentráltak:

  • IP-portfólió-menedzsment az egyetemeken;
  • a technológia értékelése és marketingje, Proof of Concept;
  • ipari kapcsolatok kiépítése és kutatási megállapodások;
  • licencbe adás és más piacosítási stratégiák.

A program során lehetőség nyílt az amerikai szakértőkkel való egyéni konzultációra és a részt vevő felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatépítésre is. A szakértők végül összegezték a hazai egyetemek szakemberei által felvetett problémákat és véleményeket, valamint javaslatokat fogalmaztak meg a hazai tudás- és technológiatranszfer-tevékenység hatékonyságának növelésére.

Dr. Szabó István, az NKFI Hivatal elnökhelyettese a nyitórendezvényen is kifejtette: az intézmények gyakorlatába beépülve az új ismeretek remélhetőleg előmozdítják majd a közös módszertani elemek és eszköztár kialakítását, hosszú távon pedig nemcsak az egyetemeken járulnak hozzá a tudástranszferrel kapcsolatos szemlélet és gondolkodásmód formálásához, hanem országszerte tudatosítják a szellemitulajdon-kezelés és -hasznosítás szükségességét.

 

ELHANGZOTT ELŐADÁSOK:

 

Nyitó plenáris ülés, 2019. május 13.

Workshopok

Záró plenáris ülés, 2019. május 24

Utolsó módosítás: 2019. május 31.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?