Ön itt áll: A HivatalrólA HivatalrólSzervezeti felépítésTestületek, bizottságokNemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság
Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság
Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság
2016. május 24.
Módosítás: 2023. április 19.
Olvasási idő: 2 perc
Az NKFI Hivatalnak a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény (KFItv) szerinti, a hazai kutatási infrastruktúra fenntartható fejlesztését és nemzetközi hálózatosodását célzó közfeladataiban a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság (NKIB) működik közre.

A testület tevékenysége kiterjed a hazai kutatási infrastruktúrák számba vételére, a fejlesztési igények felmérésére, a külföldi kutatási infrastruktúrákkal való együttműködések tervezésére és az abból származó tudományterületi-kutatói eredményesség folyamatos monitorozására.

Az NKIB szakmai közreműködésével jelent meg 2018-ban – az Európai Kutatási Infrastruktúrák Stratégiai Fórumának (ESFRI) útitervéhez illeszkedve – a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Útiterv, amely bemutatja a hazai kutatási infrastruktúrák és infrastruktúra csoportok helyzetét, Magyarország részvételét és kapcsolódását nemzetközi kutatási infrastruktúrákhoz, az elmúlt évek jelentősebb KI fejlesztéseit, valamint a KI-k nyomonkövetésének és értékelésének szempontjait, a további fejlesztések megalapozására.

A Hivatal ennek alapján a hazai tudományos közösség bevonásával ajánlást készít a nemzeti kutatási infrastruktúrával kapcsolatos stratégiára, hogy a rendelkezésre álló KFI források felhasználása mind a hazai kutatási infrastruktúra-fejlesztéseket mind a nemzetközi infrastruktúra-tagságok várható eredményeit illetően, átlátható módon, a lehető legnagyobb mértékben szolgálja a kutatói közösség elvárásait és a társadalom igényeit. (Bővebb információ a külföldi kutatási infrastruktúrákhoz való kapcsolódásról)

A kutatási infrastruktúrák ügyeivel kapcsolatos döntés előkészítés koordinációjára az NKFI Hivatal 2019-ben újjászervezte az NKIB-t az ESFRI tudományterületeinek megfelelően (Energia, Környezet, Egészség- és élelmiszer-tudomány, Fizikai és mérnöki tudományok, Társadalmi és kulturális innováció és E-infrastruktúrák).

Európai Kutatási Infrastruktúrák Stratégiai Fóruma (European Strategy Forum on Research Infrastructures, ESFRI)

Az Európai Kutatási Infrastruktúrák Stratégiai Fóruma az Európai Bizottság által 2002-ben alapított fórum, amely az európai tudományos integráció egyik fontos eszköze. Célja a KI-khoz kapcsolódó uniós politikák összhangjának és stratégiai szemléletnek erősítése, valamint a KI-k kihasználását szolgáló intézkedések kezdeményezése. Az Európai Kutatási Infrastruktúrák Stratégiai Fóruma legutóbb 2018 szeptemberében frissített útitervében szereplő 18 projektből 2, míg a 37 landmarkból 13 magyar együttműködéssel valósul meg, illetve magyar kutatók élvezik a tagságból származó előnyöket (ESFRI Roadmap).

A Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság tagjai

Utolsó módosítás: 2023. április 19.
Elnök

a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság elnöke

Fizikai és mérnöki tudományok
fizikus, (nukleáris asztrofizika)
tudományos munkatárs, Atommagkutató Intézet

Dr. Fülöp Zsolt