Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Tovább erősödött Magyarország innovációs teljesítménye az Európai Bizottság jelentése szerint
2022. szeptember 29.
Módosítás: 2022. szeptember 29.
Olvasási idő: 3 perc
Budapest, 2022. szeptember 28., szerda (MTI) - Magyarország idén még közelebb került az EU-átlaghoz a kutatás-fejlesztés és innováció területén. Az Európai Bizottság (EB) friss jelentése szerint egy helyezést előre lépve Magyarország az innovációs rangsor 21. helyén áll, ezzel a "feltörekvő innovátorok" közül a legjobb eredményt érte el.

Az EB szeptember 22-én tette közzé a 2022. évi európai innovációs eredménytáblát, amely különböző dimenziókban, 32 indikátor mentén ad összehasonlító képet a tagállamok innovációs rendszereiről. Az eredménytábla szerint Magyarország innovációs teljesítménye tovább javult az előző év eredményéhez képest, így - Horvátországot megelőzve - vezeti a "feltörekvő innovátorok" csoportját - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

Közleményük szerint a V4 országok közül Magyarország mögött végzett Szlovákia (23.) és Lengyelország (24.), Csehország pedig a 14. helyezéssel a "mérsékelt innovátorok" csoportjában kapott helyet.

Magyarország teljesítménye a 2022-es EU átlag 69,8 százaléka, így meghaladja a 2021-es eredményt és már majdnem eléri a mérsékelt innovátorok küszöbértékét (70 százalék). A 2021-es eredményhez képest 3 százalékpontos, míg a 2015-2022-es időszakot vizsgálva már 7,1 százalékpontos növekedés állapítható meg Magyarország esetében.

EIS performance change 2021-2022
A 2021-es eredményhez képest 3 százalékpontos növekedés állapítható meg Magyarország esetében.

EIS performance change 2015-2022
A 2015-2022-es időszakot vizsgálva már 7,1 százalékpontos növekedés állapítható meg Magyarország esetében.


A KIM közleménye kiemeli, hogy az indikátorok szintjén Magyarország erősségei közé sorolható a "külföldi doktoranduszok száma", az "üzleti K+F kormányzati támogatása", a "high-tech termékek exportja", valamint a "tudományos és vállalati szféra közös publikációinak száma".

Magyarország a dimenziók közül a legjobb teljesítményt a szektorok közötti együttműködéseket bemutató "Együttműködések", a főként exportértékesítést tartalmazó "Értékesítési hatások" és "A finanszírozási és támogatási rendszer" kategóriákban nyújtotta.

"Az innováció- és tudástermelő rendszereinket a legjobb nemzetközi példák alapján újítjuk meg. A legjobbaktól tanulni mindig megtiszteltetés, ezért a tudásvezérelt gazdasági növekedés biztosítása érdekében egyetemközpontú innovációs ökoszisztémákat hozunk létre a legjobb holland, finn, brit, amerikai és izraeli példák alapján" - idézi a közlemény György Lászlót, a KIM innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárát.

Mint a közlemény emlékeztet, az elmúlt időszakban a kormányzat kiemelt hangsúlyt helyezett az egyetemek és kutatóintézetek infrastrukturális feltételeinek javítására, valamint összekapcsolásukra a vállalkozásokkal annak érdekében, hogy az együttműködések eredményeként piacra vihető, innovatív termékek és szolgáltatások jöjjenek létre.

A frissen publikált eredmények alapján már látszódnak ennek a következetes innovációpolitikának az eredményei: az előző évhez képest a legnagyobb mértékben az innováló vállalkozások arányát mérő "Innovátor vállalkozások", valamint a "Vonzó kutatási rendszerek" indikátorcsoport értéke növekedett az EB jelentése szerint.

A javuló innovációs adatok is bizonyítják, hogy eredményes volt a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer megújítása - hangsúlyozza a KIM közleménye.

Forrás: mti.hu

Utolsó módosítás: 2022. szeptember 29.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?