Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Új pályázati lehetőségek – 30%-kal nőtt a posztdoktorok pályázói kedve
Új pályázati lehetőségek – 30%-kal nőtt a posztdoktorok pályázói kedve
2016. június 22.
Módosítás: 2019. április 25.
Olvasási idő: 3 perc
Bővültek a fiatal kutatók pályázati lehetőségei, miután az NKFI Hivatal az idén jelentősen átalakította a posztdoktori kutatások és ösztöndíjak támogatásának rendszerét. Ennek célja, hogy a kutatói életpálya posztdoktori szakaszát támogató pályázati konstrukciókon belül – követve a nemzetközi gyakorlatot – világosan elkülönüljön a bérjellegű támogatást nyújtó klasszikus ösztöndíjprogramok és a kutatói projektek finanszírozása.

Jelentősen megváltozott az idei évben a fiatal kutatók által megpályázható források rendszere. Korábban az OTKA kutatási témapályázatain belül tartalmilag keveredtek, átfedték egymást a posztdoktori támogatások jogcímei: a kutatástámogatásra (PD1) és a teljes munkaidejű alkalmazásra (PD2) szolgáló forrásokon kívül vegyes célú finanszírozás (PD3) is lehetséges volt, illetve a témapályázatokban (K és NN típusok) is indulhattak fiatal kutatók. Az NKFI Hivatal 2016-ban a nemzetközi gyakorlatban már jól működő logikát követve hirdette meg a Posztdoktori kiválósági programot (PD_16), valamint ettől tematikailag teljesen különválasztva a Kutatói kezdeményezésű témapályázatokat (K_16).

Az előbbi konstrukció a tudományos fokozatukat a közelmúltban megszerző kutatók álláshelyének finanszírozásához kíván hozzájárulni, így ösztönözve őket, hogy a kutatói pályán maradjanak, és tevékenységüket tapasztalt kutató mellett egy kutatócsoport tagjaként megalapozva Magyarországon építsenek karriert. Ezzel párhuzamosan a másik konstrukcióban a kutatói kezdeményezésű témapályázatokra – megszüntetve a korábbi „kis” és „nagy” pályázattípusokat – a kutató életkorától és tapasztalatától függetlenül lehet benyújtani ígéretes és nemzetközileg versenyképes projektterveket. Utóbbiak értékeléskor a bírálók, a szakértői csoportok és a szakmai kollégiumok idén már a kutatói életpályán eltöltött évekhez viszonyítva veszik figyelembe a kutatói teljesítményt, azaz elsősorban a projekttervet értékelik, és csak másodsorban a vezető kutató utóbbi években mutatott tudományos teljesítményét. Ez biztosíthatja, hogy az alapkutatásokat támogató források reprezentatív részét valóban a fiatal kutatók projektjeinek támogatására fordítsák, szemben az OTKA korábbi pályázati gyakorlatával, amelyben a kutatói témapályázatokon zömmel a tapasztaltabb korosztály jutott esélyhez.

Az új konstrukció sikerét mutatja, hogy idén 30%-kal több pályázat érkezett ezekre a felhívásokra a kutatói pályán posztdoktornak tekintett kutatóktól (PD_16, illetve 40 év alatti kutatók a K_16-ban), mint az elmúlt év hasonló típusú pályázataira (PD1, PD2, PD3, illetve 40 év alatti kutatók témapályázatai) összesen.

 

PD_16_db_640_uj 

Az NKFI Hivatal a Kutatói kezdeményezésű témapályázatok (K_16) felhívásában jelezte, hogy posztdoktori projektjavaslatokat is vár a témapályázatra. Ennek hatására a posztdoktorok pályázói kedve ugrásszerűen megnőtt: a beérkezett pályázatokról készített gyorsjelentésben foglaltak szerint a mintegy 1200 pályázat 22%-át – 253 projektjavaslatot – 40 évesnél fiatalabb posztdoktor kutató nyújtott be. Ez közel két és félszerese a 40 évesnél fiatalabbak által egy évvel ezelőtt benyújtott pályázatok számának.

Ami a fiatal kutatók által benyújtott pályázatok támogatási igényét illeti, az emelkedés még szembeötlőbb. Idén több mint 12 milliárd Ft értékben érkeztek pályázatok bérjellegű és kutatási támogatásra, szemben a tavalyi 8 milliárdos vagy a megelőző évek 7 milliárd körül mozgó forrásigényével. Ez több mint 52%-os növekedést jelent. 

 PD_16_ft_640

 

Bár maguk a rendelkezésre álló források is bővültek – kutatási és posztdoktori pályázatokra tavaly összesen 7,55 milliárdot, idén 8,8 milliárd Ft-ot fordít az NKFI Alap – a fiatal kutatók pályázói kedvének emelkedése ezen a 16%-os bővülésen jóval túlmutat. Bár a források nyilván nem elegendőek az összes igény mérlegelés nélküli kielégítésére, mindez egyértelműen jelzi, hogy a posztdoktori pályázók maguk is több lehetőséget érzékelnek, és emiatt bátrabban szállnak ringbe a forrásokért az új pályázati rendszerben.

Utolsó módosítás: 2019. április 25.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?