Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Az Európai Kutatási Térség (ERA) új fejleményei
Az Európai Kutatási Térség (ERA) új fejleményei
2024. május 03.
Módosítás: 2024. május 03.
Olvasási idő: 2 perc

Az Európai Kutatási Térség (European Research Area - ERA) a kutatók, a tudományos ismeretek és az innováció szabad mozgását, valamint a versenyképesebb európai ipart ösztönző, egységes, határ nélküli kutatási és innovációs piac. Az ERA segíti az országokat abban, hogy a közös fellépés, valamint a kutatási politikáik és programjaik szoros összehangolása révén hatékonyabbá váljanak.

Európai Kutatási Térség (ERA)

A kutatók és a tudás szabad áramlása lehetővé teszi a határokon átnyúló együttműködés javítását, a kritikus tömeg elérését és a teljes kontinensre kiterjedő versenyt. (Forrás: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=LEGISSUM:research_area)

Ezen célok megvalósítását segíti a 2022-2024-es időszakra tervezett, 20 pontból álló Policy Agenda és a hozzá tartozó végrehajtási akciók, valamint a Horizont Európa keretprogramon belül található WIDERA alprogram pályázati lehetőségei.

A közelmúltban három új kiadvány jelent meg WIDERA projekteken belül, amelyek az ERA kitűzött céljainak megvalósulását mutatják be:

  • Kutatói készségek - A szakpolitikai jelentésekre adott három visszacsatolásból álló sorozat részeként foglalkozik a kutatói készségekkel, amelyek számba veszik az EU által finanszírozott projektek által generált előrehaladást és ígéretes gyakorlatokat. (ERA 4. és 17. Akció)
  • Tudományos teljesítmény mérése – A kutatásértékelési gyakorlatok reformjához kapcsolódó Horizont 2020 és Horizont Európa által finanszírozott projektek eredményeit, gyakorlati javaslatait tárgyalja. (ERA 3. Akció)
  • Jó gyakorlatok az Európai Egyetemi Szövetség Projektekben - Válogatott jó gyakorlatokat mutat be a második körben meghirdetett Európai Egyetemi Szövetség projektekből. (ERA 13. Akció)

A 2025-2027-es ERA Policy Agenda előkészítés alatt áll, a dokumentum a 2022-2024-es célok megvalósulásának és az újabb európai szakpolitikai célkitűzéseknek figyelembevételével készül.

Utolsó módosítás: 2024. május 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?