Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Magyarország újabb két európai kutatási infrastruktúra-konzorciumhoz csatlakozik
Magyarország újabb két európai kutatási infrastruktúra-konzorciumhoz csatlakozik
2021. június 24.
Módosítás: 2021. június 24.
Olvasási idő: 2 perc
A közelmúltban hazánk két újabb európai kutatási infrastruktúra-konzorcium tagságába nyert felvételt.

Az ICOS – (Integrated Carbon Observation System - Integrált Szénmegfigyelő Rendszer) kutatási konzorciumba történő belépésével és 2022. január 1-ével kezdődő teljes jogú tagságával Magyarország az éghajlat- és légkörkutatás legfontosabb európai kutatási szervezetéhez csatlakozik. Az ICOS célja, hogy folyamatosan bővülő hálózatának jelenlegi, összesen közel 150 légköri, ökológiai és óceáni mérőhelyének összehangolt működtetésével és egységes mérési módszerek alkalmazásával hosszútávú vizsgálatokat végezzen a szén globális körforgásának jobb megértése érdekében, továbbá hogy az üvegházhatású gázok változásairól megbízható adatokat gyűjtsön.

Ugyancsak az elmúlt hetekben hozta meg a döntést a BBMRI-ERIC (Biobanking and Biomolecular Research Infrastructure, European Research Infrastructure Consortium – Biobankolási és Biomolekuláris Kutatási Infrastruktúra – Európai Kutatási Infrastruktúra-konzorcium) Magyarország csatlakozási kérelmével kapcsolatban, melyet a szervezet közgyűlése egyhangú szavazással támogatott június 14-én.
A BBMRI-ERIC célja, hogy a kutatók, ipari szereplők és kezelésre szoruló páciensek igényeit és lehetőségeit összehangolva és a kapcsolódó orvosbiológiai kutatásokat támogatva új, hatékony terápiás kezelések kialakítását segítse elő. Ennek keretén belül a szervezet magasszintű minőségirányítási szolgáltatást, etikai, jogi és társadalmi jellegű kérdésekkel kapcsolatos tanácsadást, illetve informatikai támogatást nyújt a kutatási programok résztvevői számára. A magyarországi BBMRI csomópont koordinátora a Semmelweis Egyetem, további résztvevői a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Dél-pesti Centrumkórház.

Utolsó módosítás: 2021. június 24.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?