Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Megalakult az EJP SOIL National Hub
Megalakult az EJP SOIL National Hub
2020. október 07.
Módosítás: 2020. október 12.
Olvasási idő: 2 perc
Az EJP SOIL projekt az európai kutatóközösségre támaszkodva az ismeretek, eszközök és módszerek felmérését követően olyan kutatási stratégiát alakít ki, amely tudományosan megalapozza a klímatudatos, fenntartható mezőgazdasági talajhasználathoz szükséges gazdálkodással összefüggő szakpolitika kidolgozását.

A projekt mind a kezdeti stratégiai tervezési szakaszában, mind pedig a részletes kutatási feladatok meghatározása során figyelembe veszi az érintett felek – gazdálkodók, kutatók és döntéshozók – szempontjait.

Tagállami szinten az érdekelt felek bevonása, a gazdák, a kutatók és a politikai döntéshozók közötti információáramlás biztosítása nemzeti tudásközpontok, ún. national hub-ok megalakításán és működtetésén keresztül zajlik. Az EJP SOIL konzorciuma a hub-okkal együttműködve kaphat pontos képet a valós kutatási igényekről, valamint ily módon készülhetnek olyan tudományos alapú ajánlások, amelyek valamennyi érintett fél számára elfogadhatóak.

A hazai national hub 2020. szeptember 16-án, az EJP Soil hazai projektindító rendezvényén alakult meg. A hub tagsága nyitott, további önkéntes partnereket dr. László Péter (ATK TAKI), az EJP SOIL nemzeti kommunikációs képviselőjének e-mail címén várnak: laszlo.peter@atk.hu.

Az EJP SOIL projektben hazánkat az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet (ATK TAKI) képviseli, a projekt keretében kiírásra kerülő hazai pályázati lehetőségeket az NKFI Hivatal hirdeti meg és bonyolítja.

A hub tagjai az érdekképviseleti lehetőségen túl rendszeres tájékoztatást kapnak továbbá a talajkutatással kapcsolatos uniós kezdeményezésekről, pályázati lehetőségekről, valamint a Hivatal rásegítő tevékenységeiről is.

A projektindító rendezvény előadásai az alábbi linkeken keresztül tölthetők le hamarosan:

 1. EJP Soil H2020: Soil Mission és KAP talajinformációs keretrendszer megalapozása
  Dr. Tóth Gergely, ATK TAKI, EJP Soil Board magyar tagja
 2. EJP Soil feladatai - National Hub PDF (3 153 KB)
  dr. Bakacsi Zsófia, ATK TAKI, EJP Soil projektvezető
 3. A Horizont Európa program releváns építőkövei, a program tervezése, magyar érdekérvényesítés csatornái PDF (335 KB)
  dr. Hollósi Krisztina, NKFI Hivatal Nemzetközi Főosztály, H2020 Programbizottsági tag
 4. Soil Health Mission: A misszió PDF (2 715 KB)
  Dr. Biró Borbála, Mission Board magyar tagja
 5. SMS H2020: Soil Health Mission tudományos keretrendszer megalkotása PDF (383 KB)
  dr. László Péter, ATK TAKI, projektvezető
Utolsó módosítás: 2020. október 12.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?