Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
NATO Innovációs Alap és Észak-atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmus
NATO Innovációs Alap és Észak-Atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmus
2022. július 14.
Módosítás: 2022. július 22.
Olvasási idő: 2 perc
Egymilliárd euró értékű innovációs alap (NATO Innovation Fund) létrehozásáról szóló megállapodást írt alá június 30-án 22 NATO tagállam, köztük Magyarország az Észak-atlanti Szövetség madridi csúcstalálkozóján. A felállítandó kockázati tőkealap stratégiai befektetéseket is lehetővé tesz majd kettős felhasználású, feltörekvő és diszruptív technológiákat fejlesztő startup vállalkozásokba.

Az alapnak köszönhetően a kiemelkedő innovációs potenciállal rendelkező technológiai startupok olyan befektetési eszközhöz jutnak, amely nem követeli meg tőlük, hogy feladják saját tőkéjüket vagy tulajdonjogukat a vállalkozásban (non-dilutive financing), emellett hozzáférést kapnak a legmagasabb szintű megbízható befektetők hálózatához, üzleti mentoráláshoz és oktatáshoz, a legkorszerűbb tesztelési lehetőségekhez.

A NATO Innovációs Alap 15 éves időkerete kiválóan illeszkedik a mélytechnológiai startup vállalkozások fejlesztési időhorizontjához. Az alap elsősorban korai fázisú (magvető) befektetésekre fog összpontosítani, biztosítva az alap három stratégiai céljának elérését:

  • olyan élvonalbeli technológiai megoldások felkutatása, amelyek megoldják a szövetség védelmi és biztonsági kihívásait;
  • a mélytechnológiai innovációs ökoszisztémák szövetségen belüli megerősítése;
  • a mélytechnológiai startup portfólió kereskedelmi sikerességének ösztönzése.

Az alap kiegészíti a 2022. április 7-én aláírt chartával létrehozott Észak-atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmust (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic, DIANA), melynek alapvető célja, hogy közös platformot biztosítson az ipar, a startupok és a tudomány számára a kettős felhasználású feltörekvő technológiák kutatására és adaptálására. A NATO által nevesített, fejleszteni kívánt technológiai területek közé tartozik a mesterséges intelligencia, az adatkutatás és a nagy teljesítményű számítástechnika, az autonóm technológiák, a kvantumalapú technológiák, a biotechnológia és a humán fejlesztések, a hiperszonikus technológiák, az űrkutatás, az újszerű anyagok és gyártás, valamint az energia és a meghajtás. A DIANA program keretében 9 akcelerátor központból és 63 tesztközpontból álló innovációs hálózatot fog felállni a szövetség országaiban.

Magyarország mind az innovációs alaphoz, mind a DIANA programhoz csatlakozott, a kapcsolódó feladatokról szóló kormányhatározatok a Magyar Közlöny 2022. június 28-ai számában jelentek meg:

  • 1308/2022. (VI. 28.) Korm. határozat a NATO Észak-atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmus kezdeményezés nemzeti képviseleti és hatósági feladataihoz és a magyarországi tesztközpont kialakításához kapcsolódó feladatokról
  • 1309/2022. (VI. 28.) Korm. határozat a NATO Innovációs Alaphoz való csatlakozásról és kapcsolódó feladatokról

A határozat értelmében a mechanizmus magyarországi tesztközpontja az Autóipari Próbapálya Zala Kft. és a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ bázisán jön majd létre.

Utolsó módosítás: 2022. július 22.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?