Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Virtuális tudományos konferencia több mint 150 műegyetemi előadással
Virtuális tudományos konferencia 150 műegyetemi előadással
2021. május 18.
Módosítás: 2023. április 27.
Olvasási idő: 3 perc
Budapest, 2021. május 18. – Az Új Nemzeti Kiválóság Program május 19-i műegyetemi konferenciáján 17 szekcióban ismertetik a támogatással elért tudományos eredményeiket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ösztöndíjasai. Az elmúlt évben a Műegyetem 190 hallgatója, doktorandusza és fiatal oktatója nyerte el a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjat.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatainak köszönhetően a tehetségeket már az egyetemi tanulmányok kezdetétől arra ösztönzi az egyetem, hogy válasszák a kutatói és innovációs életpályát, és a támogatottaknak a jövőben is az elvárt kiválósági mércének kell megfelelniük, hangsúlyozta a konferenciára készült videóüzenetében Józsa János, a Műegyetem rektora. Szabó István, a programot szakmai operatív irányítóként kezelő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese azt emelte ki videóüzenetében, hogy az egyetemi képzés első évétől megpályázható ÚNKP ösztöndíjak rendszere a doktori fokozat megszerzését és az azt követő önálló kutatói karrierkezdést is támogatja, így a kutatói életpálya különböző szakaszaihoz jól illeszkedve kíséri végig a tudományos pályaívet.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2016-tól vesz részt az ÚNKP programban. Az utóbbi három tanévben évente csaknem 200, alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató, doktorjelölt, fiatal oktató, kutató nyert el ÚNKP ösztöndíjat, így országosan minden tizedik támogatott kutatás az intézményhez kötődik. Az intézmény 2018/2019-es tanévtől évente 330 millió forintot meghaladó támogatási keretösszeget használ fel a pályázati program keretében.
A 2020/2021-es tanévben a Műegyetem 190 alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgatója, doktorjelöltje, fiatal oktató, kutatója nyerte el a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjat. A 2020/2021. tanévben 27 műegyetemi ösztöndíjas a középiskolai teljesítménye alapján, valamint az egyetemi alapképzések hallgatójaként kapott támogatást. További 33 hallgató részesült mesterképzéses ösztöndíjban. 58 doktori hallgató és 19 doktorvárományos, illetve posztdoktor kutatásainak feltételeit biztosította az őket támogató ösztöndíj a Műegyetemen. A program fontos eleme a Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj, amelynek 52 támogatottja a BME kutatói közösségének új tagja.
A május 19-én 10 és 16 óra között online elérhető "A jövő Te vagy!" - ÚNKP-s kutatások és kiválóságok a Műegyetemen című 2020/21. tanévi ÚNKP rendezvényen 17 szekcióban ismertetik a támogatással elért kutatási eredményeiket a BME ösztöndíjasai. Az esemény programfüzete megtalálható a www.bme.hu/unkpkonferencia honlapján. Az online szekciókban egyebek mellett az önvezető járművek, az adatbányászat, a robotika, az energetika, a gyógyszervegyészet, az új médiatechnológiák vagy a különleges építészeti megoldásokat érintő kutatások terén elért új tudományos eredmények is megismerhetők.

Az ÚNKP pályázatokon elért eredmények a BME átfogó tehetséggondozó és tudományos életpályát ösztönző kezdeményezéseinek is köszönhetők. Azoknak a hallgatóknak, akik az egyetemi képzéshez kapcsolódó OKTV vagy diákolimpia helyezést értek el és ÚNKP Tehetséggel fel! pályázattípusban támogatásban részesülnek, az ÚNKP ösztöndíjas időszakra, ingyenes kollégiumi férőhelyet is biztosít a Műegyetem. A kiemelkedően tehetséges hallgatókkal a BME oktatói a tanulmányaik kezdetétől külön is foglalkoznak, részükre emelt szintű tárgyakat kínálnak; segítik őket, hogy minél hamarabb bekapcsolódhassanak a tudományos diákköri tevékenységekbe, szakmai és tanulmányi versenyekbe. A kutatói pálya előszobájának tekinthető Tudományos Diákköri Konferenciát évről-évre több száz hallgató részvételével rendezi meg az Egyetem. A BME 12 doktori iskolában képzi a jövő oktatóit és kutatóit. A doktori iskolákba 2020-ban 248 új hallgató nyert felvétel. A BME-ről jelentkező hallgatók 80%-a sikeresen pályázott a 2020-ban meghirdetett Kooperatív Doktori Program konstrukcióra. Ők partnervállalatoknál folytatják kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységüket.

További részletek a rendezvény honlapján és a bme.hu cikkében:
Konferencia: "a jövő te vagy!"- únkp-s kutatások és kiválóságok a műegyetemen

Utolsó módosítás: 2023. április 27.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?