Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
A visszaáramlások okozta balesetek megelőzését biztosító rendszer is a legjobbak között a világ legnagyobb középiskolai tehetségkutató versenyén
Legjobbak között a világ legnagyobb középiskolai tehetségkutató versenyén
2021. május 28.
Módosítás: 2021. május 28.
Olvasási idő: 2 perc
A visszaáramlások, amelyek többnyire óceánok lapos partjai mentén alakulnak ki, felismerésük nehézségéből és kialakulásuk kiszámíthatatlanságából adódóan világszerte a vízi balesetek 80%-t okozzák. Ecsedi Boglárka, hajdúböszörményi magyar gimnazista, ösztöndíjjal Kaliforniában végzett tudományos munkát, és egy olyan alkalmazást fejlesztett ki, mely a visszaáramlások felismerését az eddigieknél jóval pontosabban határozza meg. Kutatását az USA-ban jelentős díjjal jutalmazták.

Ecsedi Boglárka, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanulója kutatásának címe: „Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával - mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben.˝ Az óceánok partján létezik egy gyorsan változó veszélyes természeti jelenség, a visszaáramlás, amely többnyire lapos partok mentén alakul ki. A felismerésük nehézségéből és kialakulásuk kiszámíthatatlanságából adódóan világszerte rengeteg halálesetet okoznak. A kutatás célja egy olyan alkalmazás fejlesztése volt, mely a visszaáramlások felismerését segíti. A végeredmény egy okos telefonon használható működő algoritmus lett, mely 11%-kal pontosabb detektálást tesz lehetővé az eddigieknél.

A fiatal tudósok olimpiáján, a Regeneron ISEF-en (International Science and Engineering Fair) Ecsedi Boglárka IT projektjével az IEEE Foundation 400 $-os díjat nyerte el, valamint az Innopolis University BSc hároméves képzésén vehet részt térítésmentesen, ösztöndíjjal.

Ugyanezen a versenyen, Hargitai Sára, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium diákja „Középpontban az elfeledett közép” c. munkájával 500 $-os 4. díjat kapott. Dolgozatának legfőbb célja, hogy népszerűsítse a középiskolai szinten elfeledett, de sok érdekességet magában hordozó és tudománytörténeti szempontból is jelentős kontraharmonikus közepet. Különösen biztatóak azok a vizsgálatok, amelyek a Lehmer-közepek további általánosításával kapható Gini-közepek grafikus megjelenítésére irányulnak. Mindketten a Magyar Innovációs Szövetség által 2019-20-ban szervezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségfeltáró Versenyen indultak és első-második helyezést értek el.

Az Egyesült Államokbeli Fiatal Tudósok Versenye döntőjébe jutó diákok abból a körülbelül egymilliós mezőnyből kerülnek ki, akik a Regeneron ISEF-hez kapcsolódó helyi és nemzetközi tudományos versenyeken – igy Magyarországon az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen – szereznek győzelmet. . Az idén már több mint 1800, 20 év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, 65 országból. A versenyeken a fiatalok részvételét Magyar Innovációs Szövetség biztosította. A diákok szakmai felkészítését Ivánka Gábor, korábbi nemzetközi verseny győztese, a hazai verseny zsűrijének egyik tagja végezte.

A Regeneron ISEF kétlépcsős. A versenyzőktől a zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a tudományos projektről. Ezt követően a döntőn több száz tudós, mérnök és matematikus interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet.

Forrás: Magyar Innovációs Szövetség

Utolsó módosítás: 2021. május 28.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?