Ön itt áll: A HivatalrólHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Jövőbe mutatóak a Horizont 2020 – Horizont Európa fórum értékelői workshopjának eredményei
2019. július 18.
Utolsó módosítás: 2019. október 08.
Olvasási idő: 3 perc
Az NKFI Hivatal 2019. július 4-én Horizont 2020 – Horizont Európa fórumot és értékelői workshopot szervezett, amelynek keretében a Horizont 2020 pályázatok nemzetközi értékelésében részt vevő magyar szakemberek osztották meg tapasztalataikat. A résztvevők egyöntetűen kiemelték: a magyaroknak is érdemes nemzetközi értékelőnek jelentkezni, hiszen a keretprogramban akár pályázóként is sikerrel hasznosíthatók az így szerzett tapasztalatok.

A workshop panelbeszélgetésén Erdő Sándor (Erdőpharma Kft.), Józsa Viktória (Nord Consult Kft.), Kaló Zoltán (Semmelweis Egyetem, Syreon Kutató Intézet), Kincses Zoltán (H2020 pályázat értékelő szakértő), valamint Szabó István, az NKFI Hivatal elnökhelyettese elemezte, hogy miért érdemes pályázat értékelőként dolgozni a keretprogramban. Szó volt többek között arról, hogy hogyan érvényesíthetők az értékelés során a hazai, regionális (EU13) érdekek, hogyan tudnak az értéklelők közreműködni a hazai pályázatok minőségének javításában, illetve hogy milyen kormányzati támogatásra lenne szükség  a keretprogramban való magyar részvétel javítása érdekében.

Kiemelték: mivel az értékelők döntő többsége még mindig a „régi” (EU 15) tagállamokból kerül ki, hasznos lenne, ha minél több hazai kutató, fejlesztő jelentkezne értékelői feladatokra az e célból létrehozott szakértői adatbázisban történő regisztrációval.

A beszélgetés fő következtetései az alábbiak voltak.

Miért érdemes értékelőnek jelentkezni?

 • Pályázati értékelőként közelről lehet nyomon követni az aktuális kutatási, innovációs trendeket.
 • Kiváló lehetőség nyílik a kapcsolatépítésre, az értékelők megismerkedhetnek az adott szakterület jelentős kutatóival, szakembereivel.
 • Értékelőként értékes információkhoz juthatnak arról, hogy mitől lehet sikeres egy adott pályázat, min múlik az eredményessége.
 • Személyes tapasztalataikat megosztva az értékelők kollégáiknak is ajánlhatják a regisztráció lehetőségét, így tovább növelhető a magyar értékelők száma.

Az értékelési munka során lehetőség van a hazai, illetve regionális érdekek érvényesítésére. Értékelőként érdemes hangsúlyozni például, hogy a támogatott kutatási eredményeknek az egész EU területén alkalmazhatónak kell lenniük, a projektektől várt hatásnak pedig az Unió jelentős területén érvényesülnie kell.

Tippek pályázóknak a sikeres pályázáshoz:

 • Ne feltételezze a pályázó, hogy az értékelők a szakterületet hozzá hasonló részletességgel ismerik.
 • A sikeres pályázás a Horizont 2020-ban hosszú előkészületet igényel: a konzorciumépítésre és a pályázat elkészítésére is megfelelő időt kell fordítani.
 • Érdemes a pályázati témában futó projekteket átnézni, és még a projekt lezárulása előtt jelentkezni a koordinátornál, hogy vegye be a pályázót a következő projektbe.

Hogyan tudnak a Horizont 2020 értékelők közreműködni a hazai részvételű jövőbeli pályázatok minőségének javításában?

 • A pályázatok átnézésével, előzetes értékelésével.
 • A pályázók mentorálásával.
 • A tapasztalatoknak a potenciális értékelőkkel és pályázókkal értékelői klubokon, fórumokon való megosztása révén.

Hogyan, milyen kezdeményezésekkel tudja segíteni az NKFI Hivatal a jövőbeli hazai pályázókat, illetve az értékelők és pályázók közötti kapcsolatépítést?

 • Értékelői klubok, fórumok szervezésével.
 • Workshopok, tréningek szervezésével, amelyekre az adott terület nemzeti kapcsolattartója (NCP) meghívja az értékelőt előadónak.
 • A pályázók mentorálásához szükséges feltételek megteremtésével, a pályázók és az értékelők összekapcsolásával.
 • Előzetes értékelések megszervezésével, finanszírozásával.

Az NKFI Hivatal aktív és értékteremtő H2020 értékelői közösséget szeretne életre hívni, és ennek keretében hosszú távú együttműködést kíván kialakítani a Horizont 2020 pályázatok magyar értékelőivel. Amennyiben érdekli az együttműködés, kérjük, regisztráljon:
https://kerdoiv.nkfih.gov.hu/limesurvey/index.php?sid=61516&lang=hu.

Utolsó módosítás: 2019. október 08.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?