Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2019
2019. március 19.
Módosítás: 2019. március 19.
Olvasási idő: 4 perc
Biológiai, kémiai és műszaki tudományok területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónőket ünnepeltek a Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal nőnap alkalmából 2019. március 7-én a Magyar Tudományos Akadémián.

A hatodik alkalommal átadott rangos elismerést olyan fiatal kutatónők nyerhették el, akik szakmai sikereik révén inspiráló példaként szolgálhatnak a műszaki és természettudományos pályák iránt érdeklődő fiatal lányok számára.

Idén biológiatudományok kategóriában Dr. Bókony Veronika, kémiatudományok kategóriában, Dr. Bálint Erika és a műszakitudományok kategóriában pedig Dr. Cséfalvay Edit vehette át az elismerést.

 

A DÍJAZOTTAK

Dr. Bókony Veronika, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa

A természet iránti elhivatottságot és az élethosszig tartó tanulás igényét szüleitől és nagyszüleitől kapta örökül a biológiatudományok kategóriában díjazott Dr. Bókony Veronika, aki az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa. A szakmai berkekben széleskörben elismert fiatal kutatónő munkája során azt igyekszik felmérni, hogy az emberiség környezetátalakító tevékenysége miatt bekövetkező klímaváltozás és a környezetszennyezés miként változtatja meg a madarak és kétéltűek természetes viselkedését, élettani folyamatait, vonulását, szaporodását. A kutatás egyik fókuszpontjában a hazánk védett békafajait érintő vízszennyezés típusainak és mértékének feltárása áll, mely alapján az egyedek egészségi állapotára és a populációk életképességére is következtetni lehet. A laboratóriumban és terepen egyaránt zajló vizsgálatok mellett a kutatónőnek mindig marad ideje hallgatóira, továbbá részt vesz olyan innovatív módszertani fejlesztésekben is, melyekkel megkönnyítheti a természetvédelmi szakemberek munkáját.

 

Dr. Bálint Erika, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerves Kémia és Technológia Tanszék tudományos munkatársa

Napjainkban az élet minden területén, így a különféle gyógyszerek és növényvédő szerek előállításakor is kiemelten fontos szempont az egészségre ártalmatlan, környezetbarát gyártási technológiák kidolgozása és használata. Ennek köszönhetően került előtérbe a mikrohullámú besugárzási technológia is, melynek alkalmazásával a szükséges kémiai átalakítások gyorsabban és hatékonyabban, továbbá felesleges oldószerek és katalizátorok használata nélkül játszódhatnak le. Ilyen szerves és foszforkémiai átalakítások megvalósítására alkalmas környezetbarát technológiák kidolgozásában szerzett elévülhetetlen érdemeket a kémiatudományok kategóriában díjazott Dr. Bálint Erika, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerves Kémia és Technológia Tanszék tudományos munkatársa. Az Új Nemzeti Kiválóság Program Bolyai+ Ösztöndíját tavaly elnyert kutatónő munkássága egyik legfőbb értékének az utánpótlás nevelésében betöltött szerepét tekinti, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy jelenleg is tíz tehetséges fiatallal dolgozik együtt. Kutatómunkáját kisgyermekes édesanyaként is teljes erőbedobással végzi, mellyel nap mint nap bizonyítja, hogy a kutatás és a családi szerepvállalás közt miként lehet megteremteni az ideális egyensúlyt.

 

Dr. Cséfalvay Edit, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék egyetemi docense

Műszaki tudományok kategóriában Dr. Cséfalvay Edit munkásságát ismerte el a szakmai bizottság, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék egyetemi docense, és az anyagok szétválasztását kémiai átalakulás nélkül lehetővé tevő membránműveletek nemzetközileg elismert szakértője. A díjazott hölgy 15 éve foglalkozik különböző hulladékvizek kezelésével, az utóbbi négy évben pedig főként galvanizáló üzemekben keletkező fürdő- és öblítővizek nehézfém-mentesítésének lehetőségeit vizsgálta. Az általa kidolgozott módszert az állati takarmányok előállításakor keletkező cinktartalmú hulladékvizek kezelésére is használják. Mivel az iparban felhasznált vizek speciális összetételüknek köszönhetően egyedi kezelést igényelnek, a kutatónő által kidolgozott eljárások környezetvédelmi hasznosulása megkérdőjelezhetetlen. A Lányok Napja kari programjait is koordináló kutatónő munkájának másik izgalmas szelete a Horváth István Tamás professzorral közösen kidolgozott új fenntarthatósági mérőszám, az etanol-ekvivalens megalkotása volt, amely megteremtette a lehetőséget a fosszilis és biomassza-alapú termékek, eljárások és technológiák összehasonlítására. E tekintetben a cél elméleti és kísérleti úton rávilágítani arra, hogy jövőbeni energiaellátásunkat csak a meglévő forrásokat kombinálva és az egyes technológiai lépéseket hatékonyabbá téve tudjuk megvalósítani. Kutatási eredményei szerint a fosszilis tüzelőanyagok kiváltása csak a kis volumenű alapanyag-felhasználás tekintetében valósítható meg, a biomassza alapú grillgyújtó folyadékokkal ugyanis a jelenlegi fosszilis alapú grillgyújtók kiválthatók lennének.

 

A március 7-i díjátadón Dr. Bokor József, az MTA rendes tagja és természettudományi alelnöke, Dr. Balázsi Katalin, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke, majd Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke köszöntötte a díjazottakat.

Bővebb információ a Kiválósági Díjról a Nők a Tudományban Egyesület honlapján.

Utolsó módosítás: 2019. március 19.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?