Ön itt áll: A HivatalrólHírek, eseményekHírekHazai és nemzetközi KFI hírek
Okos nanotechnológiával a Crohn betegség ellen
2019. július 17.
Utolsó módosítás: 2019. július 18.
Olvasási idő: 3 perc

A magyar Pharmacoidea és Greenformatix, illetve az izraeli Semorex biotechnológiai cégek együttműködése a világszerte ötmillió embert érintő Crohn-betegség kezelésére irányult. A betegség kialakulásának okai bizonytalanok. Nincsen biztos gyógymód rá, és a nyilvánosság számára nehezen érthető a betegek fájdalma és krónikus szenvedése.

A Crohn betegség egy gyulladásos bélbetegség (IBD: inflammatory bowel disease). Amikor a betegség aktív és fellángoló, a gyulladás hasi fájdalmat, súlyos hasmenést, fáradtságot, súlycsökkenést, alultápláltságot és néhány esetbe halált is okoz. Amíg nem ismerjük a gyógymódot a Crohn-ra, addig a terápiák nagyban csökkentik a betegség jeleit és tüneteit, akár hosszú távú tünetmentességet is eredményeznek.

A kezelési lehetőségek a tünetek kezelésére korlátozódnak, kombinálva a beteg életstílusi és étrendbeli változtatással. Első vonalbeli gyógyszereket használnak úgy, mint Melazine-t, Kortikoszteroidokat és Immunmodulátorokat. Anti-tumor nekrózis faktor szereket adtak a közelmúltban számos beteg esetében, mivel a TNF-alfa (TNFa) egy citokin, vagyis az immunrendszer által termelt anyag, amely központi szerepet játszik a Crohn betegség kialakulásában.

„Ha gátolni tudod a TNFa-t, akkor kontrollálhatod a Crohn betegséget”- mondja Dr. Letoha Tamás, a magyar Pharmacoidea ügyvezetője. „Például az infliximab-ot - a Remicade™ márkanév alatt forgalmazott TNFa gátló antitesteket - használó betegek egyharmadával nagyobb valószínűséggel jutnak el a tünetmentes fázisba" – magyarázza.

De van egy probléma: az Infliximabhoz társítják a betegeknél fokozott kockázattal kialakuló súlyos fertőzéseket, lymphoma-t, melanómát, sarcoma-t és más rosszindulatú daganatok kialakulását. Tehát a magyar-izraeli kutatás-fejlesztési együttműködési pályázat által támogatott, EUREKA minősítéssel (label) rendelkező PIP-4-CD projekt célzottabb megoldások kidolgozására irányult.

A betegek nagyobb gyógyulási esélyének érdekében az említett gyógyszernél kisebb kockázatú gyógyszereket kapnak, melyeknek nemcsak a potenciálján erősítünk, de meg kell találnunk a módját annak is, hogy pontosan a megfelelő helyre juttassuk a belekben– magyarázza Dr. Letoha. Az ötlet az volt, hogy kialakítanak egy aktív ágenst (fehérje lenyomatú polimereket) amelyek specifikusan kötődnek a TNFa-hoz, és kiütik azt, mielőtt kifejtené további káros hatásait.

Az magyar-izraeli KFI-támogatáson alapulóü EUREKA minősítés katalizálta a PIP-4-CD konzorcium megalapítását, lehetővé téve az egymással szinergikus technológiával bíró három, izraeli és magyar partner összefogását, mondja Dr. Letoha, a projekt vezetője, aki a célspecifikus riporter génvizsgálatokban jártas. A izraeli partner Semorex a saját molekuláris lenyomatú polimereken alapuló technológiáját biztosítja, míg a magyar Greenformatix az in silico molekula modellező környezetet.

A projekt alatt a Pharmacoidea számos gyógyszertesztelési know-how-t, preklinikai eljárást fejlesztett ki a gyulladást gátló gyógyszerjelöltek tesztelésére, ezzel együtt fogyasztóbarát termékeket, úgymint szabadalommal védett táplálkozási készítményeket (gyógyszermentes kezeléseket gyulladásokra) is létrehozott. Ezeket a biológiai teszteket és étrend-kiegészítőket jelenleg a nemzetközi piacokon értékesítik. A forgalmuk várhatóan megduplázódik a jövő években.

A projekt a fehérje lenyomatú polimerekre vonatkozó tudományos ismereteket is kibővítette, ami a konzorcium kutatói által közösen kiadott új kiadványhoz vezetett.

A jelenlegi tervek között szerepel a termékek továbbfejlesztése és nemzetközi piacokon való elindítása. A magyar és izraeli cégek bíznak abban, hogy ezek megvalósításához a PIP-4-CD partnerség hosszú távú előnyöket fog biztosítani.

Utolsó módosítás: 2019. július 18.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?