Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekRendezvényekHazai és nemzetközi rendezvények
Horizont 2020 Infokommunikációs Technológiák – Pályázók Napja
2019. augusztus 14.
Módosítás: 2019. augusztus 14.
Olvasási idő: 5 perc

A Horizont 2020 infokommunikációs technológiai (IKT) Digitális Kiválósági Fórum és Pályázók Napja 2019. szeptember 19-20-ig kerül megrendezésre Helsinkiben, az EU Finn Elnökségének keretében. A fórum bemutatja Európai digitalis átalakulásához kapcsolódó fő szakpolitikai irányokat, valamint kitekintést nyújt a következő európai finanszírozási periódus infokommunikációs technológiák szempontjából releváns programjaira, a Horizont Európára és a Digitális Európára.

Az Európai Bizottság közzétette a Horizont 2020 utolsó munkaprogramját, amely több mint 1 milliárd euró támogatást irányoz elő IKT kutatás és innováció támogatására és hidat képez a jövő programjai felé. A rendezvényen bemutatják a 2020. évi IKT munkaprogram felhívásait, de a Horizont 2020 többi területén – társadalmi kihívások, jövőbeli és feltörekvő technológiák (FET) – megjelenő IKT témájú felhívásokhoz kapcsolódó tájékoztatást, kapcsolatépítést is itt szervezi az Európai Bizottság. A rendezvényen 3000 európai informatikai és kommunikációs kutató és innovátor vesz részt.

REGISZTRÁCIÓ (a részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges)

A rendezvény célja a projekt-előkészítés, a konzorciumépítés és kapcsolatépítés elősegítése nemzetközi élvonalbeli kutatásra és innovációra. A rendezvényen az Európai Bizottság közel 100 témafelelőse – azok akik az IKT programot, illetve az IKT-orientált további H2020 felhívásokat komponálják, pályáztatják és a végrehajtást (szerződés és számonkérés) irányítják – várja az érdeklődőket!

Az IKT és a technológiák alkalmazásához kapcsolódó felhívásokat 2019. júliusában tette közzé az Európai Bizottság.. Hamarosan megjelenik az IKT orientált felhívásokat összegző útmutató is. IKT orientált pályázatok az IKT munkaprogramon kívül az egészségügytől a biztonságig szinte valamennyi munkaprogramban megjelennek.

Az Infokommunikációs Technológiák – Pályázók Napja alábbi programelemeit ajánljuk figyelmébe:

KONZORCIUMÉPÍTŐ SZEKCIÓK AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG TÉMAFELELŐSEIVEL

A 2019-20. évi nyitott felhívások kutatási témáiról szóló networking-szekciókban a témafelelősök a felhívások szakmai követelményeiről tartanak rövid felvezető előadásokat. Azokon a területeken, amelyeken a felhívások PPP-k stratégiai kutatási terveire épülnek, a PPP-k képviselői is részt vesznek. A szekciók tartalmának jelentős részét viszont a résztvevők projektötletei, valamint kutatási/innovációs kompetenciáik rövid bemutatása képezi. A regisztrált résztvevők a konferencia honlapján előadás feltöltésével jelezhetik ezen szándékukat.

Aktív részvétellel jó eséllyel csatlakozhat formálódó konzorciumokhoz! Regisztráció után:

PROJEKTFELHÍVÁSOK: CASCADING GRANTS ARENA
Face2Face tér, 2019. szeptember 19-20. (egész nap)

A Horizont 2020 keretében számos olyan nagyprojekt fut, amely az elnyert támogatást versenypályázati kiírások keretében továbbpályáztatja. E kezdeményezések – pl. I4MS, SAE – gyakran akadémia-ipar együttműködések ösztönzését, értékláncok és ökorendszerek kialakítását is támogatják, így a pályázatokon nyertes szereplők nem csupán anyagi támogatáshoz jutnak, hanem a részt vevő kompetencia-központok tudásához, nemzetközi hálózatokhoz is kapcsolódhatnak. A 2018-tól induló pályázatok további ilyen kezdeményezések indítását is támogatják. Ideal-ist NCP-hálózat kapcsolatépítő rendezvényt szervez, melyen a pályázatok koordinátorai és résztvevői osztják meg tapasztalataikat, és tájékoztatást adnak a pályázati lehetőségekről és azok feltételeiről.

WORKSHOP: A JÖVŐ PROJEKTJE
FET- és Innovációs terem, 2019. szeptember 20. (15.00–16.15)

A Horizont 2020 nyertes projektjeinek jellege, felépítése az innovációs hangsúly és a digitális átalakulás előtérbe kerülésével jelentős változáson ment keresztül a program futamideje során. Az Ideal-ist NCP-hálózat a workshop során tapasztalt résztvevőkkel szervezett panelbeszélgetés keretében vizsgálja, hogyan változtak a projektek iránti elvárások a célzott technológiákra fókuszáló projektektől a széles körű kutatás, az innovációs ökorendszerek és a piaci bevezetés irányába. A workshop többek között a koordinátori szerep, a kutatás- és innovációmenedzsment, az értékelési kritériumok, valamint a programtámogatási paletta komplexitásának alakulását vizsgálja.

HOGYAN PÁLYÁZZUNK? ELŐADÁS
Több helyszín, 2019. szeptember 19. (14.15–15.30), 2019. szeptember 20. (15.00–16.15)

Az Európai Bizottság a Horizont 2020 pályázataiban való részvétel feltételeiről szervez ismertető előadást. Az előadás a pályázati lehetőségek azonosítását, a pályázatok összeállítását és beadását, a részvételi feltételeket, valamint az értékelési rendszert és a kritériumokat ismerteti. A szekció során bemutatják az Ideal-ist Nemzeti Kapcsolattartók szolgáltatásait is, többek között a projektötletek előzetes véleményezését (proposal check), valamint a felhívások témái közötti kapcsolatokat szemléltető topic tree eszközt.

FACE2FACE BROKERAGE – SZEMÉLYES TÁRGYALÁSOK
Face2Face tér, 2019.09.19-20 (egész nap)

Az Ideal-ist NCP-hálózat a keretprogram korábbi rendezvényeihez hasonlóan személyes tárgyalási lehetőségeket biztosítóokat Face2Face Brokerage rendezvényt szervez a résztvevők számára. A személyes tárgyalásokat a b2match online rendszeren keresztül lehet szervezni, a tárgyalásokra regisztrált résztvevőkkel. Az IKT legutóbbi éves nagyrendezvényén 58 országból 1500 résztvevő több mint 6000 személyes tárgyalást folytatott.
Bővebb információ: https://ict2019.ideal-ist.eu

PROJEKTÖTLETEK ELŐÉRTÉKELÉSE
Face2Face tér, 2019. szeptember 19-20. (egész nap)

Az Ideal-ist NCP-hálózat legtapasztaltabb tagjai a résztvevők projektjeinek helyszíni előzetes értékelésének lehetőségé kínálják a résztvevők számára. A projektötlet kidolgozásához javasoljuk az ötlet előértékelő lap szerinti kidolgozását, amiben szükség esetén az IKT program hazai nemzeti kapcsolattartója tud segítséget nyújtani (elérhetőségeket lásd lenn). Az előértékelésre a Face2Face rendszeren keresztül lehet regisztrálni.

ONLINE NETWORKING, RÉSZTVEVŐI LISTA

Az IKT Pályázók Napja online networking-szolgáltatása a rendezvény előtt és után is a résztvevők rendelkezésére áll. A rendszerben regisztrált felhasználóknak, potenciális partnereknek a rendszeren keresztül személyes üzeneteket lehet küldeni (a nyilvános profillal regisztrált résztvevők listája).

AZ EREDMÉNYES RÉSZVÉTEL KULCSA

Tekintettel arra, hogy a rendezvény elsődleges célja a kapcsolatépítés és a konzorciumok előkészítése, érdemes:

  • Projektötletek és/vagy a szervezet kompetenciáit bemutató rövid előadást kezdeményezni, feltölteni a releváns networking-szekció oldalára.
  • Személyes kapcsolat kezdeményezni az EU networking-szekciókat moderáló és a tematikus standokat üzemeltető témafelelőseivel, akik részletes tájékoztatást adnak a felhívás témáinak követelményeiről, tájékozódni a projektötletek kapcsán felmerülő kérdésekről (a témafelelősök konkrét projektötletre formális visszajelzést nem adhatnak), a területeken aktív EU-stratégiákról, kezdeményezésekről, kulcsszereplőkről.
  • Személyes kapcsolatot kezdeményezni a PPP-k képviselőivel, akik a terület stratégiai kutatási terveinek kialakításában, konzorciumok aktív generálásában vesznek részt. A PPP-k képviselői a rendezvény során az érintett networking-szekciók, valamint a partnerségi plenáris szekció során érhetők el.
  • Részletes szervezeti profil, kutatási és innovációs kompetenciák és együttműködési irányok megjelenítését mind az IKT Pályázók Napja, mind a Face2Face brokerage honlapjain.
  • Személyes tárgyalásokat kezdeményezni a Face2Face brokerage rendezvényen részt vevő kutatókkal, ipari szereplőkkel H2020-együttműködések megalapozása céljából.

RÉSZVÉTELI TÁMOGATÁS

Az IKT Pályázók Napján való részvételre az NKFI Hivatal „Az Európai Unió Horizont 2020 programjában, valamint egyéb közös EU-s programokban való magyar részvétel ösztönzése (2019-2.1.5-EU_KP)” pályázatán keresztül lehet részvételi támogatást igényelni.

TOVÁBBI KÉRDÉSEK?

Ha a Horizont 2020 legújabb felhívásairól, a részvételi lehetőségekről, projektötletekről, eredményes felkészülésről további kérdései merülnek fel, igény esetén a rendezvény előtti hétek során személyes konzultációt biztosítunk.

Forduljon bizalommal a Horizont 2020 IKT és FET programok nemzeti kapcsolattartójához:

Németh Edina
E-mail: edina.nemeth@ist.hu
Tel.: +36-70-221-0387

Utolsó módosítás: 2019. augusztus 14.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?