Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Amiben erősek vagyunk: tudás, technológia, know-how – Elstartolt az EI7 a MATE-n
2021. október 12.
Módosítás: 2021. október 12.
Olvasási idő: 2 perc
Ma kezdődött el a MATE Egyetemi Innovációs Hét című hibrid/online programsorozata, melyre október 15-ig várják az érdeklődőket. A gyakorlatorientált tudomány témakörét körüljáró egyhetes szakmai rendezvénynek offline térben a Szent István Campus ad otthont. Az Egyetem Pályázatkezelési és Innovációmenedzsment Igazgatóságának szervezésében zajló program, a nagy érdeklődésre való tekintettel, online térben is elérhető.

Az EI7 nyitónapján Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora köszöntőbeszédében kiemelte, hogy az Egyetemnek - azon túlmenően, hogy nagyon magas szinten foglalkozik oktatással és kutatással - fontos feladata, hogy a tudományos munkákból ne csak cikkek, tanulmányok szülessenek, hanem az elért eredmény a piacon is megjelenjen. Óriási a technológiatranszfer lehetősége. Az Egyetem szívügye, hogy az a sok új ismeret, ami az intézmény falain belül létrejön, a társadalom számára is hasznossá váljon, és termék vagy technológia formájában is megjelenjen a polcokon – mondta. Elérhető célként fogalmazta meg, hogy a megszerzett tudásból gazdaságilag is profitálni tudjanak a piac szereplői. „Mi nem terméket exportálunk, hanem amiben mi erősek tudunk lenni: az a tudás, a technológia, a know-how. Ezt tudjuk mi tovább vinni, nemcsak Európában, hanem azon kívül is.”

A köszöntőt követően a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője, Dr. Birkner Zoltán az innovációs ökoszisztéma aktualitásairól tartott előadást. Ismertette Magyarország 2021-2030 időszakára vonatkozó kutatási, fejlesztési és innovációs stratégiájának főbb elemeit, mely három fő alappillérre épül: a tudás termelése, a tudás áramlása és a tudás hasznosítása. Cél, hogy hazánk 10 év múlva a jelentős innovátorok közé tartozzon Európában. Hangsúlyozta az egyetemek központi szerepét, a fiatalok motiválását, egy új szellemiség bevezetését. A tudományos munkákat segítendő, az elkövetkező években 12 Tudományos és Innovációs Park fog épülni, mintegy 500 milliárd forintos beruházásból.

A Pályázatkezelési és Innovációmenedzsment Igazgatóság részéről Nagy László igazgató ismertette a szervezet működését. Főbb feladataik között a forrásgenerálás, az innovációs munka ösztönzése, a hazai és nemzetközi szerepvállalás és a piaci partnerekkel való együttműködés szerepel, melyeket két regionális iroda lát el: Gödöllőn és Kaposváron. A nyitónap további részében a MATE innovációs háttértámogató osztályainak főbb munkatársai is bemutatkoztak.

Az EI7 további programjai a héten:

 • Október 12. kedd, 14:00-17:00: SZELLEMI TULAJDON TEMATIKUS NAP (ONLINE)
  Az ötlettől a piaci sikerig
  Előadást tart: Dr. Legeza Dénes főosztályvezető
  Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal, Tájékoztatási és Innovációtámogatási Főosztály
 • Október 13. szerda, 15.00–17.00 KUTATÓI SZAKMAI PROGRAM (online)
  Kutatási adatkezelés
  Előadást tart: Polgár Klaudia kutatást támogató könyvtáros és Kiss Gábor igazgató, Egyetemi Könyvtár és Levéltár
 • Október 14. csütörtök
  8:30-11:00 KUTATÓI SZAKMAI PROGRAM (online)
  15:00-17:00 HALLGATÓI INNOVÁCIÓS TEMATIKUS NAP (online)
 • Október 15. péntek, 9:00-11:00 KUTATÓI SZAKMAI PROGRAM (online)

Az Egyetemi Innovációs Hét részletes programja az uni-mate.hu oldalon letölthető.

Utolsó módosítás: 2021. október 12.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?