Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Átadták a Gyurós Tibor díjakat
2020. október 02.
Módosítás: 2020. október 02.
Olvasási idő: 3 perc
Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért 1997 óta díjazza a hazai piac kiválóságait és reménységeit, 2001 óta pedig Gyurós Tibor-díj néven adja át az elismeréseket olyan szakemberek, és vállalkozások részére, akik az elmúlt egy év során meghatározó munkát végeztek az iparágban. Ebben az évben huszonkettedik alkalommal történt meg a díjak átadása, amelyre ünnepélyes keretek között, a MENTA konferencián került sor Siófokon.

A rendezvényen Sebők Katalin, az NKFIH vállalati innovációs elnökhelyettese adta át a Gyurós Tibor-díj Év innovációja kategória győztese, az Oncompass Medicine számára a rangos elismerést. Az Elnökhelyettes az átadó kapcsán elmondta: „Az NKFIH kiemelt célja, hogy a vállalkozások K+F tevékenységét támogassa, melyhez nem csupán forrást, hanem további szakmai segítséget is biztosítunk.” A díjat a cég az új precíziós onkológiai döntéstámogató eljárása miatt kapta. 

Az Oncompass Medicine Hungary Kft. a betegek személyre szabott, molekuláris célpont alapú, úgynevezett precíziós onkológiai ellátásához szükséges minden diagnosztikai és informatikai eszközt egy programban elérhetővé tesz a daganatos betegek, illetve az őket kezelő orvosok számára. Az Oncompass 2014 óta arra fókuszál, hogy a molekuláris genetikai vizsgálatok eredményei alapján a legmegfelelőbb gyógyszert kiválasztó orvosi informatikai eszközt kifejlessze. A RealTime Oncology Treatment Calculator egy szabály alapú mesterséges intelligencia. Az adatokat egy saját fejlesztésű algoritmus segítségével dolgozza fel, amelynek eredménye egy a beteg számára releváns rangsorolt hatóanyag lista a beteg daganatában azonosított molekuláris genetikai elváltozások alapján.

Az IVSZ Menta konferenciáján Sebők Katalin a megújuló hazai innovációs rendszerről tartott előadást. A legfontosabb kihívások között említette a vállalkozások és különösen a kkv-k innovációs teljesítményének növelését, a piaci hasznosulás fokozását, illetve a tudáskapacitás kihasználásának ösztönzését. Folyamatosan növekszik a hazai finanszírozás (NKFI Alap), ebből majdnem 80 milliárdos az innovációs alap (például a Piacvezérelt KFI támogatás, a Gyorsítósáv, vagy a Startup Factory és a Kompetencia Központok) és majd 66 milliárdot tesz ki a kutatási alap (például a Tématerületi Kiválósági Program, vagy az Új nemzeti Kiválósági Program). A digitalizációt az új ökoszisztémában, a nemzeti laborok és a tudományos és innovációs parkok képviselik.

Szintén a Menta konferencián hallhattak a résztvevők a Hivatal új projektjéről, a HSUP-ról (Hungarian Startup Universiy Program), amely kifejezetten az egyetemistákat célozza és egy újfajta tudás és innováció vezérelt szemléletmódot szeretne meghonosítani online felvehető kurzusaival. Az NKFIH egy új innovációs szolgáltatásaként induló programja arra hivatott, hogy több ezer fiatalnak mutassa be az innováció világát az ökoszisztéma szereplőit és a vállalkozói szemléletmódot. A startup világ módszereinek és a megoldásközpontú innovatív gondolkodás élményközpontú módszerekkel történő elsajátítása mellett projektmunkákon át, mentorációval és anyagi támogatással is segíti a jövő innovátorait. Kölkedi Krisztián, az NKFIH KFI Szolgáltatási Főosztályvezetője mutatta be az új programot a konferencián, ahol kiemelte, hogy a rövidtávú cél nem az, hogy minden fiatalra ráerőltessék ezt a szemléletmódot, csak példákon keresztül megmutatják nekik az ebben rejlő lehetőségeket. A legtehetségesebbeknek akár arra is lesz lehetőségük, hogy becsatlakozzanak egy hazai, vagy nemzetközi már futó inkubációs programba így akár hosszú távon, még saját vállalkozásuk is lehet.

Utolsó módosítás: 2020. október 02.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?