Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Első kézből kaptak tájékoztatást a Horizont 2020 projektek auditjáról szóló workshop résztvevői
H2020 projektek auditja
2019. december 02.
Módosítás: 2019. december 02.
Olvasási idő: 2 perc
A Horizont 2020 forrásaiból finanszírozott projektek gördülékeny kivitelezésének és elszámolásának segítésére a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, mint az uniós kutatási és innovációs keretprogram hazai koordinátora, az Európai Bizottsággal együttműködve 2019. november 26-án tartott workshopot a Horizont 2020 program keretében folyó auditok témakörében az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

A több mint 100 résztvevőt vonzó szakmai rendezvény résztvevői – hazai egyetemek, kutatóintézetek és vállalkozások képviselői – első kézből, az Európai Bizottság munkatársaitól hallhattak előadásokat, valamint kaphattak válaszokat kérdéseikre.

A Horizont 2020-ban érintett hazai szereplőknek jelenleg még kevés gyakorlati tapasztalatuk van a H2020-projektek ellenőrzésével kapcsolatban, hiszen a mai napig országos szinten csupán nyolc ilyen audit zárult le, és további három van folyamatban. A rendezvény fő témaköre ezért az uniós szakértők által lefolytatott auditokra való felkészülés volt, hiszen a jelenlegi keretprogram által finanszírozott projektek ellenőrzései 2025-ig tartanak. Minden résztvevő számára fontos tudni, hogy az auditorok milyen szempontok alapján vizsgálják az elszámolt költségeket alátámasztó dokumentumokat, milyen mintavételezéssel dolgoznak és milyen további információforrásokat használnak fel.

Mivel a H2020-projektek természetéből fakadóan a személyi költségek elszámolása jelenti a legnagyobb hibaforrást, a tavalyi rendezvényünkhöz hasonlóan külön előadást szenteltünk ennek a témakörnek, kiemelten fókuszálva a projektalapú bérkiegészítések elszámolhatóságának kérdésére. Új témaként előadás hangzott el a lump sum pilot-ról, vagyis arról a pályázati konstrukcióról, ahol a projektek elszámolása nem tényköltségeken alapul, hanem a támogatóval előre megállapodott, munkacsomaghoz rendelt átalányköltség szerint.

A workshopon elhangzott előadások letölthetők:

Horizont 2020 projektek auditja - workshop - 2019. november 26.
A Horizont 2020 forrásaiból finanszírozott projektek gördülékeny kivitelezésének és elszámolásának segítésére az NKFI Hivatal az Európai Bizottsággal együttműködve tartott workshopot a Horizont 2020 program keretében folyó auditok témakörében.

    Utolsó módosítás: 2019. december 02.
    Visszajelzés
    Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?