Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Finanszírozás startupoknak: az üzleti ötlettől a nemzetközi piacig
Finanszírozás startupoknak: az üzleti ötlettől a nemzetközi piacig
2017. november 30.
Módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 3 perc
A Hiventures kockázati tőkealap-kezelő a V4 Startup and Innovation Tour rendezvény alkalmából számolt be eddigi eredményeiről. A társaság létrehozása óta 1000 projektet vizsgált meg, és 115 pozitív befektetési döntéssel 10 milliárd forint odaítéléséről döntött, amiből 4 milliárd forintot helyezett ki startupokhoz.

Az eseményen Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke hangsúlyozta, hogy a startupokat ösztönző kockázati tőke mellett, a hazai innováció versenyképességének növelését célozza az az összességében mintegy 300 milliárd forint keretösszegű támogatás, amelyet vállalkozások nyertek el 2015 óta és amelynek hatása az elkövetkezendő évek projekteredményeiben és a vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordításában jelentkezik. Mint az NKFI Hivatal elnöke elmondta, „a magyar kutatás-fejlesztési és innovációs versenypályázati rendszer az üzleti ötlettől a piacra lépés támogatásáig többféle pályázati konstrukciót kínál az értékteremtő innovatív vállalkozásoknak. Ezeket a forrásokat elnyerve, a régiós mezőnyben is növelhetik versenyképességüket, így nagyobb piacot érhetnek el az innovációval jelentkező hazai vállalkozások.”

Az induló vállalkozásoknak nehéz a piacról forrást szerezniük, ezért bizonyos fejlesztések és a mögöttük álló startupok támogatását az államnak kell felkarolnia. Magyarországon ebben a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is szerepet vállal.

A fenntartható és értékteremtő magyar startup ökoszisztéma kialakításában részt vesz a nyolc hónapja létrehozott Hiventures, az MFB csoport tagja. A társaság 57 milliárd forintot helyez ki kockázati tőkebefektetések formájában, így méretében és szerepét tekintve is Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb kockázati tőkealapkezelője. A Hiventures három befektetési programján keresztül a vállalkozások számára legkritikusabb időszakban, azaz az ötlet kidolgozásától egészen a piaci értékesítés felfuttatásáig tőkével és partnerek felkutatásával segíti a startup cégeket – ez a teljes startup életúton átívelő támogatási rendszer egyedülálló a piacon és a régióban.

A társaság fennállása óta eddig 1000 projektet vizsgált meg, és 115 pozitív befektetési döntéssel 10 milliárd forint odaítéléséről döntött, amiből 4 milliárd forintot már ki is helyezett a startupokhoz. „Úgy tevékenykedünk a piacon, mint bármelyik más kockázati tőketársaság. Ötven százaléknál kisebb részesedést vásárolunk a startup cégekben, majd 3-5 év múlva értékesítjük a tulajdonrészünket. Közben arra ösztönözzük a vállalkozásokat, hogy folyamatosan növeljék a cég értékét. A vállalkozónak nem szabad azt gondolnia, hogy a befektetésünktől meggazdagodik. A mi színrelépésünk csak az első lépés a sikerhez vezető úton” – szögezte le Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója.

A magyar piacon korlátozott a vállalkozások növekedési lehetősége, ezért szükség van regionális jelenlétre, így a Hiventures a nemzetközi piacra lépésben is segíti a magyar startupokat. Ezt a célt, illetve a régiós gazdasági és diplomáciai kapcsolatok erősítését szolgálja az idei V4 Startup and Innovation Tour rendezvénysorozat is. A regionális és a hazai innovációs ökoszisztéma 600 legjelentősebb szereplőjét (startupok, mentorok, vállalati innovációs szakemberek) felvonultató eseményen interaktív kiállításon mutatkoznak be a Hiventures által segített startup vállalkozások és az általuk fejlesztett piaci bevezetés előtt álló termékek.

A Hiventures közreműködik az induló vállalkozásoknak helyet adó, őket infrastruktúrával, tanácsadással segítő központ, a Startup Campus Budapest létrehozásában is. A várhatóan 2018. második negyedévében a Millenárison megnyíló intézmény összekapcsolja az innovációs ökoszisztéma legfontosabb állami és piaci szereplőit, valamint edukációs és vállalkozásfejlesztő munkateret biztosít mind a vállalkozni vágyó, mind pedig a már vállalkozó fiatal innovátorok számára – mondta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató-helyettese.

V4 Startup and Innovation Tour rendezvény
V4 Startup and Innovation Tour rendezvény
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?