Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Folytatódnak a nemzetközi egyetemi kutatások és mobilitási programok
2023. július 06.
Módosítás: 2023. július 06.
Olvasási idő: 2 perc
Valótlanok azok a sajtóban megjelent állítások miszerint egyetemeknek nyár közepéig meg kellene újítaniuk a lejáró Erasmus szerződéseiket. A kormány vállalta, hogy Brüsszel minden jogalapot nélkülöző diszkriminatív döntésével szemben megvédi a magyar diákokat és kutatókat.

Az Európai Bizottság hétfőn kihirdetett „Európai Egyetemek” kezdeményezéssel kapcsolatos döntése, nem a diákok-oktatók mobilitására vonatkozik, hanem az egyetemek más Erasmus kereteken belüli oktatási együttműködésére. A magyar kormány vállalásának megfelelően minden egyetemnek biztosítja azokat a forrásokat, melyek segítségével társult tagként az oktatási együttműködésben részt vehetnek. Valótlanok azok a sajtóban megjelent találgatások, hogy az egyetemeknek nyár közepéig meg kellene újítaniuk a lejáró Erasmus szerződéseiket. A mobilitási programokkal kapcsolatban a megállapodások aláírásának határideje ez év november vége. Továbbá az sem felel meg a valóságnak, hogy az Európai Unió Bírósága elutasította volna a Debreceni Egyetem szerződéskötések megújítását tiltó uniós határozat felfüggesztése iránti kérését. A bíróság csupán az egyetem ideiglenes intézkedés iránti kérelmét utasította el, amely nem befolyásolja az ügy elbírálását, csupán előzetes döntés meghozatalára nem került sor az ügy érdemi vizsgálata nélkül.

A magyar kormány nem hagyja, hogy Brüsszel versenyhátrányt okozzon a magyar kutatóknak, diákoknak. A kormány biztosítja a jövőben is a szükséges forrásokat a programokhoz, legyen szó Erasmusról, Horizontról, vagy a COST (European Cooperation in Science and Technology - Európai Együttműködés a Tudományos és Műszaki Kutatások Területén) programról. Ennek érdekében az idei évben 5 milliárd forintos kutatási támogatási alapot hozott létre a közvetlen uniós kutatási támogatások fedezetére, és ha szükséges ezt a későbbiekben bővíti. Jövő év június végégig biztosítottak az Erasmus+ mobilitási programjai, és a jövő évi költségvetés is fedezetet biztosít szükség esetén ennek folytatására. Ezzel nemcsak a magyar kutatók, diákok érdekeit védi, hanem az Európai Unió alapításának eredeti értékeit is szolgálja.

Kulturális és Innovációs Minisztérium

Budapest, 2023. július 6.

Utolsó módosítás: 2023. július 06.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?