Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Izgalmas programokkal vár a Bay Zoltán Kutatóintézet a Kutatók Éjszakáján
2019. szeptember 27.
Módosítás: 2019. szeptember 30.
Olvasási idő: 2 perc
A Kutatók Éjszakája alkalmából újra több tucat olyan kutatóintézet, kutatócsoport és labor nyitja meg kapuit 2019. szeptember 27-én, amelyek legtöbbje máskor ritkán fogad látogatókat. Az idén 25 esztendős Bay Zoltán Kutatóintézet az eseménysorozat egyik kiemelt szervezőjeként maga is látványos programokkal, érdekes kísérletekkel és interaktív játékokkal várja a tudomány világa iránt érdeklődőket három helyszínén: Budapesten, Szegeden és Miskolcon.

Budapesten többek között kémiai szabadulószoba, tudományos sörfőzde és interaktív kvíz fogadja a kísérletező kedvű fiatalokat, akik ezen az estén akár űrkutatók, rádióamatőrök vagy bűnügyi helyszínelők is lehetnek. Az utazó planetáriumban megtudhatják, hogyan keletkeznek a csillagok, valamint játékosan ismerkedhetnek a lézer alkalmazási lehetőségeivel, ismereteket szerezhetnek a háztartási hulladékok csökkentéséről és újrahasznosításáról, vagy a hamisítványok felismeréséről is, este pedig látványos lézershow kápráztatja majd el a látogatókat. Miskolcon önvezető és távirányítású autók versenyeznek, és a Bay-Boy nevű robotfiúval is lehet találkozni, Szegeden pedig Magneto és Ironman, a két szupererő mérkőzik meg egymással.

A Kutatók Éjszakája elsősorban a tudományos és a kutatói életpálya bemutatását, népszerűsítését és vonzóvá tételét szolgáló rendezvénysorozat, amelyet az Európai Bizottság kezdeményezésére minden év szeptember utolsó péntekén rendeznek meg mintegy 30 országban – 2006 óta Magyarországon is. Bár a fesztivál fő célja a kutatói utánpótlás, ezért leginkább a tizen- és huszonévesekre számítanak, a szervezők úgy állítják össze a programokat, hogy a kisgyerekektől a nagyszülőkig mindenki találjon magának érdekes eseményt, és aktív részese lehessen a kísérleteknek.

A részvétel ingyenes, tudományos felkészültség nem szükséges hozzá. A helyszínek és a programok megtalálhatók a www.kutatokejszakaja.hu honlapon.

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?