Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Kétmilliárd forint innovatív kutatási eredmények piaci hasznosítására
2023. november 23.
Módosítás: 2023. november 23.
Olvasási idő: 2 perc
Hazai egyetemek és kutatóintézetek tudáskapacitására építve születhetnek innovatív termékek és eljárások kétmilliárd forint állami támogatással. A Gyorsítósáv program elsősorban az egészséges élethez, a zöld átálláshoz vagy a digitalizációhoz kapcsolódó kutatási eredmények piacra viteléhez nyújt vissza nem térítendő támogatást startup és spin-off vállalkozások számára.

Az új Gyorsítósáv pályázaton elsősorban olyan cégek nyerhetnek támogatást, amelyek felsőoktatási intézményekben vagy állami kutatóintézetekben elért kutatási eredmények üzleti hasznosítását tervezik, és azok sikeres piacra vitele érdekében további jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatnak. A Neumann János Programban meghatározott fókuszterületekhez igazodva előnyt élveznek azok a projektek, amelyek az egészséges élethez szükséges megelőző, gyógyító és ellátó rendszerekhez, a gazdaság zöldítését célzó körforgásos folyamatokhoz, vagy digitális átállásához nyújtanak piacképes, innovatív megoldásokat. A tudományos vagy műszaki újdonságtartalommal rendelkező termék, technológia vagy szolgáltatás kifejlesztését a kormány akár 300 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti. Elvárás, hogy a támogatott projektből új szabadalom szülessen, ami képes árbevételt termelni vagy további piaci befektetéseket vagy támogatásokat vonzani a vállalkozás további fejlődéshez. Szintén kiemelt elvárás a pályázók irányába, hogy a magyar közösség számára releváns társadalmi kihívásokra kínáljanak megoldásokat.

A Gyorsítósáv program erősíti a vállalkozói szemléletet az egyetemi-kutatóintézeti szférában, és velük együttműködve a nemzetközi piacokon is sikeres vállalkozások kapnak új lendületet. Mindez nem csupán a hazai gazdaság versenyképességét erősíti, de akár világméretű társadalmi vagy gazdasági kihívások kezeléséhez járulhat hozzá – emelte ki a meghirdetés kapcsán Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár. Hozzátette: a kutatási eredményeket piaci sikerre váltó cégek nagyban segíthetik azt a kormányzati célkitűzést, hogy az évtized végéig Magyarország Európa legjobb 10, 2040-re pedig a világ legjobb 10 innovátor országa közé kerüljünk.

A programmal kapcsolatos további részletek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán érhetők el.

Budapest, 2023. november 23.

Kulturális és Innovációs Minisztérium

Utolsó módosítás: 2023. november 23.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?