Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Négymilliárd forint a piacorientált kutató-fejlesztői utánpótlás támogatására
2023. december 14.
Módosítás: 2023. december 14.
Olvasási idő: 2 perc
Összesen több mint négymilliárd forint értékben nyert támogatást 17 hazai egyetem 150 pályázója a Kooperatív Doktori Program keretében. A program jelentős ösztöndíjjal segíti a vállalati együttműködésben, doktori képzés keretében folytatott kutatásokat, ösztönözve a piaci igényekre épülő tudományos karrierépítést és Magyarország innovációs versenyképességét.

Az ösztöndíjprogram az ipari és technológiai ágazatok kutatás-fejlesztési igényeihez igazodva támogatja a tehetséges magyar fiatalok tudományos karrierjét. A program közel 90 százalékban az MTMI+ (matematikai, természettudományi, műszaki, informatikai, agrártudományi, orvos- és egészségtudományi és művészeti) területeken tanulókat támogatja. A doktori képzésben részt vevő hallgatók egyúttal az őket foglalkoztató vállalat kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét is segítik.

„A kutatás és a gazdaság összekapcsolásáról szól a Neumann János Program stratégiai intézkedéscsomagja, amelyben kiemelt szerepet játszik a kutatói utánpótlás biztosítása. Ennek nagyon fontos eszköze a Kooperatív Doktori Program” – mondta el az eredményhirdetés kapcsán Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. Ahhoz, hogy Magyarország még feljebb lépjen az innovációs ranglétrán és az évtized végére Európa tíz legerősebb innovátor országa közé kerüljön, el kell érni, hogy a hazai kutató-fejlesztői állomány és a szabadalmak száma is jelentősen emelkedjen – hangsúlyozta az államtitkár.

A Kooperatív Doktori Program nyertes pályázói 24-43 hónapon keresztül havi nettó 400 ezer forintos ösztöndíjat kapnak, hogy vállalati együttműködésben, valamelyik hazai egyetem doktori iskolájának intézményes keretei között dolgozzák fel kutatási témájukat. A fiatal kutató mellett támogatásban részesül az őt befogadó doktori iskola, valamint az egyetemi témavezető és a bevont vállalati szakértő is. A 2020 óta futó program keretében a mostani döntéssel együtt már 516 doktorhallgató kutatási projektje nyert támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól, összesen mintegy 18 milliárd forint értékben.

Az intézményekre bontott döntési lista a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján érhető el.

Budapest, 2023. december 14.

Kulturális és Innovációs Minisztérium

Utolsó módosítás: 2023. december 14.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?