Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Az NKFI Hivatal a támogatott projektek innovációs eredményeit és azok hasznosítását vizsgálja
2021. december 23.
Módosítás: 2021. december 23.
Olvasási idő: 2 perc
A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (VÁLLALATI KFI_16) című pályázati felhívás keretében támogatott projektek innovációs eredményének szakértői vizsgálatára került sor az NKFI Hivatalnál.

A 2016. évben kiírt pályázati felhívás célja azon hazai kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek támogatása, amelyek jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, technológiák, továbbá ezek prototípusainak kifejlesztését eredményezik. A vizsgálatokra a projekt befejezését követően, a fenntartási időszakban került sor a megvalósítás helyszínén, a tématerületében jártas szakértők bevonásával. A felmérés a piacorientált kutatás-fejlesztési és innovációs projektek által létrehozott termék, technológia, szolgáltatás üzleti hasznosításának vizsgálatára terjedt ki.

A vizsgálatok révén elérendő célok között szerepeltek az alábbiak:

  • innovációs eredmények szakértői szintű feltérképezése;
  • magas innovációs értéket képviselő projekteredmények széleskörű bemutatása és ez által azok hasznosulásának előmozdítása;
  • valós piaci igényekre épülő kutatás-fejlesztési és innovációs fejlesztések ösztönzése.

A vizsgálat az NKFI Hivatal által kidolgozott értékelési szempontrendszer alapján zajlik. 2 fő fókuszterülete a projekteredmény vizsgálata, illetve a hasznosítási tevékenység és innováció menedzsment vizsgálata, azonban kitér többek között a TRL szint besorolására is.

I. Projekteredmény vizsgálata

A projekteredmény vizsgálata az eredménykiválóság és a piaci potenciál felmérésén keresztül történik. Ezen belül az eredmény kiválóság vizsgálata a projekt eredmények újdonságtartalmára, valamint annak fenntarthatóságára irányul. A piaci potenciál vizsgálata a verseny erősségére, a piacra lépés korlátaira, várható árbevétel növekedésére tért ki.

Az eredmény kiválóság és a piaci potenciál alapján a szakértők egy mátrix segítségével állapították meg a projekteredmény minősítését.

A minősítés eredménye egy háromfokozatú skálán az alábbi lehet:

  • kiemelkedő innovációs eredmény
  • elfogadható innovációs eredmény
  • gyenge innovációs eredmény.

II. Hasznosítási tevékenység és innovációmenedzsment vizsgálata

A hasznosítási tevékenység és innovációmenedzsment vizsgálata során felmérésére kerül többek között, hogy rendelkezésre áll-e a megfelelő szakmai és üzleti szaktudás, tapasztalat az innovációs eredmények hasznosításához, van-e a kapacitás az eredmények továbbfejlesztéséhez, piacra viteléhez, mikorra várható az első árbevétel realizálódása, történt-e szellemi tulajdonvédelmi bejelentés, továbbá fentieken túl kitér a piaci bevezetéshez kapcsolódó fontosabb tevékenységek vizsgálatára is.

A hasznosítási tevékenység és innovációmenedzsment 1-5-ig terjedő skálán kerül minősítésre.

A szakértők által a vizsgálat során készített összefoglalók feldolgozását követően az NKFI Hivatal elkészíti elemzését a vizsgálati körbe bevont projektek innovációs eredményeiről, továbbá a Kedvezményezettek számára is visszacsatolást ad a szakértők megállapításáról.

Utolsó módosítás: 2021. december 23.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?