Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Újabb két nemzetközi kutatási infrastruktúrához csatlakozik Magyarország
2020. november 30.
Módosítás: 2020. november 30.
Olvasási idő: 2 perc
2021-től Magyarország újabb két nemzetközi kutatási infrastruktúrában válik taggá. A nemzetközi kutatási együttműködések egyik kulcsát az infrastruktúrákon végzett kutatások jelentik, ezáltal a csatlakozásokon keresztül a hazai kutatói közösség jelentős nemzetközi beágyazottságra tehet szert.

A Biobanking and BioMolecular Resources Research Infrastructure (BBMRI ERIC) kutatási infrastruktúra Európa legnagyobb biobankja, amelynek 20 ország, valamint 30 ipari partner és egészségügyi szervezet tagja. Az infrastruktúra segíti az orvos-biológiai kutatások standardizálását, az eljárások és jogi keretek harmonizációját, valamint az adatok nyilvántartásának és hozzáférhetőségének biztosítását. A csatlakozás lehetővé teszi a hazai kutatók számára a nemzetközi kutatási szolgáltatásokba való bekapcsolódást, amelyek hozzájárulnak a hatékony diagnosztikai és terápiás fejlesztések optimalizálásához, a betegközpontú ellátás kialakításához, valamint a kutatási eredmények gyakorlatba való átültetéséhez.

Az European Research Infrastructure for Heritage Science (E-RIHS) Európai Örökségtudományi Kutatási Infrastruktúra keretében megvalósuló multidiszciplináris nemzetközi együttműködés felöleli a kulturális és természeti örökségünkkel kapcsolatos komplex kutatásokat, kezelést, konzerválást, interpretációt és dokumentálást. A csatlakozással magyar kutatók kapcsolódhatnak be azokba a nemzetközi kutatásokba, amelyek természettudományos módszerek és mérések alkalmazásával segítik a műtárgyak és régészeti leletek anyagvizsgálatát, a kormeghatározást, a nyersanyagok eredetvizsgálatát és valósulhat meg általuk a műkincsek állagmegőrzése.

A European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) Roadmap 2021 nemzetközi előkészületeivel összefüggésben az NKFI Hivatal 2019 végén egy országos felmérést indított annak megismerésére, hogy mely kutatóközösségek esetében lenne igény a jelenlegi 2018-as ESFRI Útitervben szereplő kutatási infrastruktúrákhoz (KI) való csatlakozásra.

A kétlépcsős kérdőíves felmérésre beérkezett javaslatok bemutatására a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság (NKIB) 2020. júliusi ülésének keretében került sor a kutatóközösségek képviselői által. Az értékelés során a Bizottság három fő szempont alapján, a szakmai, a pénzügyi és a kutatói erőforrások mérlegelésével tett javaslatot a csatlakozásokra az innovációs és technológiai miniszter részére.

A miniszteri döntés alapján Magyarország újabb két nemzetközi kutatási infrastruktúrához csatlakozik teljes jogú tagként, amelyek éves tagdíj-hozzájárulását a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal költségvetési fejezetbe sorolt fejezeti kezelésű előirányzatából biztosítja.

Gratulálunk az érintett kutatói közösségek eddigi szakmai sikereihez és további eredményes munkát kívánunk!

Utolsó módosítás: 2020. november 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?