Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekPályázati hírekHorizont Európa
A Clean Energy Transition Partnerség (CETP) első pályázati felhívása
Clean Energy Transition Partnerség (CETP) pályázati felhívás
2022. augusztus 03.
Módosítás: 2022. augusztus 03.
Olvasási idő: 2 perc

A Clean Energy Transition Partnerség (CETP) a Horizont Európa keretprogram közös finanszírozású partnerségi konstrukciója, melynek keretében 2022 és 2027 között minden évben pályázati felhívások kerülnek meghirdetésre. Az első pályázati felhívás 2022. szeptemberében nyílik meg. Pályázni két lépcsőben lehet, az első körös beadási határidő 2022 novembere, majd várhatóan 2023 januárjában születik döntés arról, hogy mely pályázatok kerültek be a második körbe.

A CETP célja, hogy elősegítse a tiszta energiára való átállást Európában, valamint, hogy koordinált módon összefogja a nemzeti és regionális KFI finanszírozásokat az átálláshoz szükséges technológiák és rendszermegoldások széles skálája mentén. A tiszta energiára való átállás az ipar, az állami szervezetek, a kutatók és a polgárok közös erőfeszítését igényli.

A CETP 27 ország 50 nemzeti és regionális KFI programfinanszírozó szervezete számára teszi lehetővé az energetikai prioritásaik összehangolását, valamint összesen 210 millió eurós nemzeti költségvetésük koordinált felhasználását két közös pályázati felhívás során 2022-ben és 2023-ban.

A felhívás keretében kiválasztásra került projekteket a következő országok nemzeti/regionális finanszírozó szervei fogják közvetlenül támogatni: Ausztria, Belgium, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Izrael, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Németország, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország és Törökország. Magyarországon a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) látja el a nemzeti finanszírozó szerv szerepét.

A CETP pályázati lehetőségei a partnerség honlapján kerülnek majd kiírásra. A pályaműveket (kizárólag angol nyelven) elektronikus úton kell benyújtani. A pályázatok benyújtására, a támogathatósági és értékelési feltételekre vonatkozó instrukciók és további releváns információk a felhívás hivatalos közzétételével együtt jelennek meg. A pozitív nemzetközi elbírálásban részesülő magyar pályázóknak az NKFI Hivatal kapcsolódó hazai pályázatán keresztül kell majd a finanszírozást igényelniük.

A CETP első felhívása tematikus modulokból áll a hét fő tématerület (Transition Initiative) mentén, amelyek a következők:

  • TRI 1: Integrált nulla-kibocsátású energiarendszer
  • TRI 2: Továbbfejlesztett nulla-kibocsátású energiatechnológiák
  • TRI 3: A klímasemlegesség elősegítése tárolási technológiákkal, megújuló üzemanyagokkal és CCU/CCS technológiákkal
  • TRI 4: Hatékony nulla-kibocsátású fűtési és hűtési megoldások
  • TRI 5: Integrált regionális energiarendszerek
  • TRI 6: Integrált ipari energiarendszerek
  • TRI 7: Integráció az épített környezetbe

2022. szeptember 13-án kerül megrendezésre a CETP hivatalos megnyitó eseménye, ahol bemutatásra kerülnek az újonnan kiírásra kerülő pályázati lehetőségek is. Továbbá a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Express Innovation Agency-vel együttműködve szeptemberben hazai információs napot is szervez. Ennek részleteiről a holnapon, illetve hírlevélben tájékoztatjuk majd Önöket.

További információkért kövessék figyelemmel a CETP újonnan indult hivatalos honlapját: https://cetpartnership.eu/

Utolsó módosítás: 2022. augusztus 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?