Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Nyolc inkubátor-jelölt pályázhat regionális startup-ökoszisztémafejlesztésre
Nyolc inkubátor-jelölt pályázhat regionális startup-ökoszisztémafejlesztésre
2016. augusztus 08.
Módosítás: 2019. április 25.
Olvasási idő: 5 perc
Negyvennégyből nyolc projektjavaslat kapott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól támogató KFI szakpolitikai véleményt az „Innovációs ökoszisztéma építése” (GINOP-2.1.5-15) című, 5 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett pályázat benyújtásához.

A többszintű szakértői bírálati rendszerben értékelt projektjavaslatoikkal többek között győri, szegedi, debreceni, miskolci és pécsi inkubátorok létrehozására pályázhatnak egyenként legfeljebb 600 millió forint vissza nem térítendő támogatásra  a felelős Irányító Hatósághoz.

A támogató KFI szakpolitikai véleménnyel rendelkezők részletes listája itt érhető el:

Támogató KFI szakpolitikai véleményt kapott projektjavaslatok az Innovációs ökoszisztéma építése (GINOP-2.1.5-15) felhíváshoz

Az 5 milliárd forintos keretösszegű felhívás célja az innovációs ökoszisztéma fejlesztésének ösztönzése a konvergenciarégiókban, hogy országszerte kialakuljanak az ígéretes innovatív ötletek felkutatását, fejlesztését és finanszírozását lehetővé tévő közösségi és képzési bázisok. Egy pályázó legfeljebb 600 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, amelynek legfeljebb 20%-a számolható el a létrejövő inkubátor közvetlen működési költségeire, a támogatás legalább 80%-a pedig az inkubátor által kiválasztott startupok finanszírozására fordítandó.

A KFI szakpolitikai véleményezés több anonim szakértői és egy testületi értékelés alapján történik nyilvános szempontrendszer alapján. A startup ökoszisztéma építésére benyújtott projektjavaslatokat öt anonim szakértő bírálta. Az ellenőrizhető értékelési szempontokat – ezek közé tartozik például az inkubátorok vezető testületi tagjainak szakmai tapasztalata, valamint a vállalt startup befektetések száma – projektjavaslatonként két értékelő, a szakmailag mérlegelendő szempontokat – mint amilyen az üzleti terv, a helyi startup ökoszisztéma építésére, fejlesztésére vonatkozó terv – projektjavaslatonként további három szakértő értékelte.

A testületi értékelési szakaszban a konzorciumvezetők 10 perces prezentációkat tartottak, amelyeket az Irányító Testület szintén pontozott.

 

Az Irányító Testület az NKFI Hivatal munkatársain kívül olyan külső szakemberekből állt, akik potenciális pályázóként nem voltak érintettek a projektjavaslatokban. Tekintettel arra, hogy nagy számú – összesen 44 – projektjavaslat érkezett az inkubátor-jelöltektől, a terület ismert szereplőinek nagy része potenciális pályázóként vagy a pályázó cég tulajdonosaként szerepelt. A Testület tagjait így az NKFI Hivatal azon kevés szakember közül választotta ki, aki esetében összeférhetetlenség nem állt fenn, de a témában megfelelően jártas. A kilencfős Irányító Testület tagjai közül négyen gyakorló vállalatvezetők, ketten oktatóként vesznek részt rendszeresen startup-vállalkozások inkubációs-mentori tevékenységében.

Az Irányító Testület elnöke volt:

Friedler Ferenc, innovációs és általános elnökhelyettes, NKFI Hivatal

Tagok:

Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

Dósa Gábor főosztályvezető-helyettes, NKFI Hivatal, Támogatáskezelési és Innovációs Főosztály

Hajagos Péter, a Microsoft közép-kelet európai régió kormányzati szolgáltatások értékesítési igazgatója

Kállay László közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem Kisvállalkozásfejlesztési Intézetének igazgatója

Mendelényi Dániel nagykövet, a Siemens informatikai megoldások és szolgáltatások divíziójának korábbi igazgatója

Pájer Donát közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója

Vámos Zoltán, a GE Fényforrás üzletág globális technológiai igazgatója

Sass Judit szervezetpszichológus, a Budapesti Corvinus Egyetem docense


Az Irányító Testület hatáskörét és kijelölésének módját az NKFI Hivatal honlapján közzétett eljárásrend szabályozza.

 

Szakpolitikai vélemény

A 44 beérkezett projektjavaslat – összességében három napig tartó – prezentációja és testületi értékelése után a kialakult rangsor alapján sorolta az Irányító Testület az összes projektjavaslatot KFI szakpolitikai szempontból támogatandó vagy támogatásra nem javasolt kategóriába. Az NKFI Hivatal támogatói véleményeinek kialakításában fontos szempont volt, hogy a tervezett működési térségekben szakpolitikai szempontból csak egy, a legtöbb kompetenciaterületen a legmeggyőzőbb tevékenységi modellt bemutató inkubátor tartható fenn.

Ez a felhívás is azon GINOP-konstrukciók közé tartozik, amelyek esetében – abból a célból, hogy a kutatásfejlesztésre és innovációra szánt forrásból valóban kutatásfejlesztési és innovációs projektek valósuljanak meg – a forrásokat kezelő Nemzetgazdasági Minisztériumban működő Irányító Hatósághoz – ahol a tényleges támogatói döntést meghozzák – csak az NKFI Hivatal ún. támogató KFI szakpolitikai véleménye birtokában adhatják be anyagaikat a pályázók.

Bővebben a KFI szempontú szakpolitikai véleményezés folyamatáról: Tájékoztató versenypályázatok KFI szempontú szakpolitikai véleményezéséről

 

  

A KFI szempontú szakpolitikai vélemény kibocsátása iránti kérelemre kapott részletes szakmai értékelés a vonatkozó jogszabályok szerint a véleménykérő betekintési joga alá tartozó dokumentum.

További információk:  

NKFI Hivatal Ügyfélszolgálat, nkfihivatal@nkfih.gov.hu

 

 

 

A 2015 decemberében meghirdetett „Innovációs ökoszisztéma építése” (GINOP-2.1.5-15) című felhívás célja, hogy a megújult versenypályázati rendszerben új konstrukcióban nyújtson támogatást Magyarország konvergencia régióiban startup inkubátorok létrehozásához, tevékenységéhez. Az inkubátorok feladata, hogy innovatív ötletek alapján lehetőséget és finanszírozást biztosítsanak kezdő vállalkozások (startupok, spinoffok) részére az ötletek részletes kidolgozásához, megvalósításához, vállalkozássá fejlesztéséhez. A program lényeges eleme, hogy az induló, innovációra alapozott vállalkozások magas befektetői kockázatát az állam megosztja a startupok fejlesztésére szakosodott inkubátorok tulajdonosaival.

Az inkubátorok maguk döntenek a startup projektek kiválasztásáról és indokoltság szerint különböző mértékű finanszírozásáról. A kiválasztott projektek sikerében az inkubátor közvetlenül érdekelt lesz, hiszen az általa megítélt támogatás 20%-ának megfelelő forrást kell befektetnie a vállalkozásokba. Az inkubációs folyamat során sorozatos befektetéseivel az inkubátor – legfeljebb 24%-os arányban – maga is résztulajdonossá válik.

Az NKFI Alap kormány által elfogadott éves programstratégiája alapján idén várhatóan hasonló célú, a központi régió innovációs ökoszisztémáját megerősítő hazai forrás is rendelkezésre fog állni.

Utolsó módosítás: 2019. április 25.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?