Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Elismerést kapott az NKFI Hivataltól Szendrő Péter, az OTDK leköszönő elnöke
2021. december 08.
Módosítás: 2022. január 03.
Olvasási idő: 4 perc
Az idén 70 éves TDK-mozgalom irányítását Prof. Dr. Weiszburg Tamás veszi át.

gömbőcBudapest, 2021. december 8. – 34 év sikeres elnökség után leköszönt Prof. Dr. Szendrő Péter az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) éléről, hogy az idén 70. jubileumát ünneplő tudományos diákköri mozgalom irányítását Prof. Dr. Weiszburg Tamás korábbi alelnöknek adja át. Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke köszönetet mondott Prof. Dr. Szendrő Péternek a TDK-ért és a felnőttoktatási tehetséggondozásért végzett kimagaslóan eredményes és elhivatott munkásságáért.

Prof. Dr. Szendrő Péter 1987. óta töltötte be az OTDT elnöki tisztét. Munkája nyomán az elmúlt több mint három évtizedben látványosan megerősödött a magyarországi és a határon túli magyar nyelvű felsőoktatásban a diáktudományos tevékenység, ezen időszak alatt 18 Országos Tudományos Diákköri Konferenciát (OTDK-t) rendeztek meg, amelyeken összesen 56.563 pályamunkát mutattak be a fiatal kutatók. Az irányítása alatt az OTDK 2018-ban „Magyar Örökség” kitüntető címet kapott, míg az OTDT-t 2021-ben „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért Kiváló Tehetséggondozó Szervezet” címmel ismerték el. A kezdeményezésére 1987-ben létrehozott Pro Scientia Aranyérem külföldön is igen nagy tekintélyű diáktudós kitüntetés, a Mestertanár Aranyérem kitüntetés megalapításával pedig hagyományossá vált az iskolateremtő mesterek témavezetői és tudományszervezői tevékenységének rangos formában történő elismerése.

Prof. Dr. Szendrő Péter okleveles mezőgazdasági gépészmérnök, a magyar felsőoktatás vezető intézményeinek irányításában is kivételes szerepet vállalt, egyebek mellett a 1999-től a Gödöllői Agrártudományi Egyetem, majd 2000 január 1-től a Szent István Egyetem alapító rektora 2003. december 31-ig, 2008-tól rector emeritus, 2021-től a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem örökös rector emeritusa. A gépészet területén végzett tudományos tevékenysége mellett a mérnökképzés korszerűsítése, a tehetséggondozás (TDK), az új típusú tudósképzés (PhD), a habilitációs eljárások bevezetésének megalapozása és minőségi fejlesztése, a felsőoktatási esélyegyenlőség javítása, az oktatás- és kutatásszervezés, valamint a távoktatáson alapuló korszerű oktatástechnológia kérdésköreiben, továbbá a határon túli magyar nyelvű felsőoktatás támogatásában ismertek és elismertek az eredményei. Munkáját számos pozitívan hivatkozott publikáció, szabadalmak, sikeres szak- és tankönyvek, jegyzetek és multimédia-sorozatok jelzik.

Számos elismerése közül a legkiemelkedőbbek a Magyar Köztársaság elnöke által adományozott „Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal” kitüntetés, a Magyar Tudományos Akadémia elnökségének a Laureatus Academiae elismeréssel járó Eötvös József-koszorú, az emberi erőforrások miniszterétől 2016-ban kapott „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” életműdíj, továbbá az OTDT által 2021-ben adományozott „Honoris Causa Pro Scientia Aranyérem”.

Prof. Dr. Szendrő Pétert 2021. november 24-től Prof. Dr. Weiszburg Tamás követi az OTDT elnöki pozíciójában. Munkáját az újonnan megválasztott Elnökség mellett az OTDT örökös elnökeként Prof. Dr. Szendrő Péter is segíti majd. Prof. Dr. Weiszburg Tamás mineralógus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Ásványtani Tanszékének vezetője, aki eddig az OTDT általános alelnökeként dolgozott, és már 40 éve elkötelezetten munkálkodik a TDK és az OTDK hazai és kárpát-medencei építéséért.

Az OTDK-ról

A 2021. március 29. és május 19. között idén első alkalommal online megrendezett 35. OTDK az előzőhöz képest kétszeres, rekordszámú résztvevővel zajlott. A 35. OTDK-t megelőzően 1858 intézményi TDK-konferenciát rendeztek, amelyeken 12 736 pályamunka bemutatása történt meg, amelyek közül az OTDK-ra összesen 4726 pályamű érkezett be (hatszázzal több, mint a két évvel korábbi 34. OTDK-ra). Az idén 70 éves jubileumát ünneplő OTDK a magyar és határon túli felsőoktatási tehetséggondozás legrangosabb tudományos rendezvényeként az alkotó fiatalok magas színvonalú bemutatkozási lehetősége. Az OTDK kiemelt célja a felsőoktatásban tanuló tehetséges hallgatók kutató és alkotó munkájának megbecsülése, a tanár-diák szakmai kapcsolatok erősítése és támogatása, a diáktudományos tevékenység országos nyilvánosságának megteremtése és elismerése. A tudományos diákköri tevékenységben kiemelkedő eredményt elérő, a teljes hallgatói életpályát figyelembe véve kimagasló teljesítményt nyújtó fiatalokat minden második évben díjazza az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT). A legrangosabb hallgatói elismerés a Pro Scientia Aranyérem.

Szendrő Péter elismerés

Utolsó módosítás: 2022. január 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?