Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Erősödő tudományos és technológiai kapcsolatok Kínával
2019. május 02.
Módosítás: 2019. május 30.
Olvasási idő: 2 perc
A magyar-kínai tudományos és technológiai (TéT) együttműködés eredményeiről számolt be dr. Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke 2019. április 25-én Pekingben, Kína idei legjelentősebb nemzetközi eseményén, az „Egy övezet, egy út” konferencián (Belt and Road Forum for International Cooperation).

A rendezvény innovációs témájú alfórumán felszólalva elmondta: a közösen meghirdetett TéT felhívásokon eddig mintegy 100 pályázat nyert támogatást a kutatói tapasztalatcsere előmozdítására, valamint 10 nagyléptékű közös ipari kutatás-fejlesztési projekt indult el többek között az antibiotikumokkal, az Alzheimer-kórral, a grafénnel vagy az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kutatási kulcsterületeken. Kiemelten szólt a csunkingi kínai-magyar technológiatranszfer-központ eredményeiről a megújuló energia, az okosvárosok és a szennyvíz-kezelés témáiban.

A „Selyemút az innovációért" elnevezésű programon 18 ország mintegy 450 résztvevője előtt mutatták be a Kína részvételével zajló szakember-csereprogramok, közös projektek és laborok, tudományos parkok és technológiatranszfer-együttműködések sikereit. Kína elképzelései szerint ez a kezdeményezés hozzájárul a nyílt innováció gyakorlati megvalósításához, és hosszú távon olyan nemzetközi együttműködési platformot teremt, amely új lendületet fog adni a gazdasági növekedésnek és a világméretű társadalmi kihívások közös megoldásának.    

A magas szintű kínai-magyar szakmai egyeztetés másnap a Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottság ülésének keretében folytatódott. A magyar delegációt vezető NKFIH-elnök és Zhang Jianguo, a kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese egyetértett abban, hogy a kínai kormányzat „Egy övezet, egy út” kezdeményezésének egyik legígéretesebb területét az innovációs együttműködések jelentik. Tárgyalásaik során méltatták az eddigi közös kutatási projektek eredményeit, sikertörténetként említve a szegedi ELI lézerközpont és a Kínai Tudományos Akadémia sanghaji Optikai Intézete, valamint az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Kínai Tudományos Akadémia Modern Fizikai Intézete közti együttműködéseket. Megállapodás született arról, hogy 2020-ban újra meghirdetik  mind a kutatói mobilitást ösztönző magyar-kínai TéT pályázatot, mind a projektalapú ipari kutatás-fejlesztési együttműködést támogató felhívást. A partnerek megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy az „Egy övezet, egy út” kezdeményezés keretébe illesztve stratégiai szintre emeljék a szegedi ELI lézerközponttal kapcsolatos együttműködést.

 

Erősödő tudományos és technológiai kapcsolatok Kínával
Dr. Birkner Zoltán elnök és az NKFI Hivatal delegációja Pekingben az „Egy övezet, egy út” konferencián és a magyar-kínai TéT-együttműködés vegyesbizottsági ülésén
Utolsó módosítás: 2019. május 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?