Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Innovációról innovatívan: SMART konferencia az NKFI Hivatal támogatásával
2019. április 08.
Módosítás: 2019. április 08.
Olvasási idő: 3 perc
Programozzuk újra a magyar innovációt! – hívta konstruktív együttműködésre az idei SMART konferencia résztvevőit dr. Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke 2019. április 2-án a budapesti Akvárium Klubban. Az IVSZ által szervezett innovációs konferencia azt tűzte ki célul, hogy megvizsgálja, milyen kihívásokat jelenthet gazdasági, társadalmi és biológiai értelemben egy-egy olyan – jelenleg zajló, vagy már ma előre megjósolható – technológiai ugrás, mint a mesterséges intelligencia, az automatizáció vagy a digitalizáció.

Az idén tizedik alkalommal megrendezett SMART konferencia több mint ezer résztvevője öt teremben követhette a meghívott szakértők előadásait, melyek fókuszában az innováció nem csupán technológiai megközelítésben állt. Helyet kapott többek között a mesterséges intelligencia, a startupok, az ipar 4.0 kérdésein túl az oktatás és a közlekedés, valamint a digitalizáció egyénre gyakorolt hatása is. Az eredetileg mobilfejlesztői eseményként indult konferencia ma már az innováció legszélesebb spektrumával foglalkozik: az innováció születésében és „csinálásában” érintett szereplők együttműködésének jegyében minden olyan témát összefog, ahol az innováció jelen van, legyen az technológiai, szervezeti vagy társadalmi jellegű.

„A hazai innovációs élet megújítása közös érdek, legyen szó kis- és közepes vállalkozásokról, nagyvállalatokról, startupokról, egyetemekről, vagy épp állami intézményekről. Az NKFI Hivatal célja az innováció szerepének újraértelmezése, az ökoszisztéma közösségépítő szerepének betöltése, az innovatív megközelítések elterjesztése és beépítése a mindennapi üzleti gondolkodásba, hiszen az innováció mindenkié!” – hangsúlyozta dr. Birkner Zoltán reggeli nyitóelőadásában, kiemelve a változtatás képességét, az újratervezés fontosságát. Az újjáalakuló innovációs rendszer arra ösztönzi a szereplőket, hogy a cégek a prototípus fázison túljutva valóban működő termékeket és szolgáltatásokat hozzanak létre. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az NKFI Hivatal kezdeményezésére a SMART konferencián első alkalommal jött létre egy állami közösségi kiállítói tér, amelyre az Input program, illetve a Bay Zoltán Kutatóközpont is meghívást kapott. Az NKFI Hivatal részéről előadást tartott dr. Szabó István elnökhelyettes is, aki az egyetemek szerepét elemezte a hazai innovációs ökoszisztémán belül. 

Magyarországon dinamikusan fejlődik a startup környezet, a szervezők ezért – híven a SMART hagyományaihoz – idén is külön teremben foglalkoztak a startup világot foglalkoztató legfontosabb kérdésekkel. A nap első felében körbejárták a startup-építés különböző aspektusait a termékfejlesztéstől a marketingig. A résztvevők olyan módszerekbe kaphattak betekintést, amelyeket már befutott tech cégek szakemberei használnak nap mint nap. Ezután a startup ökoszisztémáról, annak fejlesztéséről, régiós és nemzetközi pozíciójáról, illetve helyi sajátosságokról és kitörési pontokról volt szó, olyan témákkal, mint a finanszírozás, a nagyvállalati együttműködések, az érdekérvényesítés és az önszerveződés. A startupok számára elérhető programok, támogatási lehetőségek és közösségek célja, hogy segítse a hazai innovatív vállalkozások fejlődését és növekedését. A szakma jeles képviselői – vállalkozók, közösségépítők, programvezetők –, külön panelbeszélgetésen gondolkodtak együtt a hazai támogatói környezetről és az ökoszisztémáról, régiós kitekintésben. A délben kezdődő Startup session keretében inspiráló előadást tartott dr. Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke is. Az ezután következő kerekasztal-beszélgetést Kölkedi Krisztián, az NKFI Hivatal elnöki tanácsadója és startup szakértője moderálta, aki az eseményen bejelentette: az NKFI Hivatal országos egyetemi startup programot indít, amely alapvető ismeretanyagok és szakmai tudás átadásával tereli majd a hallgatókat és doktoranduszokat az alapkutatásoktól a piaci innovációig vezető ösvényen.

 

SmartHungary 2019
Idén az IVSZ főszervezésében valósul meg a SMART 2019 konferencia, melynek mottója:: „Új technológiák. Új termékek. Új stratégiák. Új modellek.” A rendezvényen Dr. Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke tartott előadást.
Utolsó módosítás: 2019. április 08.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?