Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Kutatás, fejlesztés és innováció az energetikában – Pálinkás József előadása a Corvinuson
2018. március 08.
Módosítás: 2018. március 29.
Olvasási idő: 2 perc
Az NKFI Hivatal által támogatott KFI projektekben és tematikus KFI programokban az energetika közvetlenül és közvetve (pl. az anyagtudományhoz, a járműtechnológiához kapcsolódva) is szerepel – mondta Pálinkás József a Regionális Energia- és Infrastruktúra-politikai Kutatóközpont felkérésére tartott előadásán a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Az NKFI Hivatal elnöke bemutatta, milyen források állnak rendelkezésre az energetikai fejlesztésekhez, és eddig milyen innovatív megoldásokat finanszírozott az NKFI Hivatal.

Pálinkás József előadását itt letöltheti: Kutatás, fejlesztés és innováció az energetikában PDF (2 594 KB)

Az energetikai fejlesztések nagy területei ma az energiatermelés, az energiaelosztás, -szállítás, -tárolás, az energiahatékonyság és az alternatív meghajtás a közlekedésben. Az NKFI Hivatal feladata többek között a KFI programok finanszírozása, részben „versenyfinanszírozása” és a koordinált, kiszámítható, fenntartható ösztönzőrendszer működtetése úgy, hogy egyensúlyt tartson a felfedező kutatások és az innovatív vállalkozások támogatása között.

Az előadás felvázolta az NKFI Hivatal KFI versenypályázati portfóliójának célcsoportjait, felhívásait, rendszerét. A hazai KFI finanszírozási eredményeket ismertetve Pálinkás József kiemelte, hogy a kkv-k számára elérhető EU-s források között a KFI források aránya nagyon magas: 20 százalék (kb. ugyanannyi, mint amennyi foglalkoztatásra és majdnem feleannyi, mint amennyi klasszikus kkv-fejlesztésre jut).

Az NKFI Hivatal által támogatott projektekben és tematikus KFI programokban az energetika közvetlenül és közvetve is szerepel. Az energetikai projektek megvalósításában kkv-k és start-up cégek is részt vesznek. A nemrég alakult FIEK együttműködések közül kettőben folyik energetikai kutatás. Várható, hogy ezekben a központokban hangsúlyt kapnak az energiaipari igények, és kijelölik a kutatási irányokat.
2018-ban az energetikai innováció európai és hazai pénzforrásokra is számíthat. Magyarországon az energetikában nagy szerepet szánnak a kockázati tőke-finanszírozásnak. Az NKFI Alap 2018-ban két pályázati konstrukcióban finanszírozza a vállalatokban folyó fejlesztéseket.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által létrehozott „InnoEnergy” KIC intézménnyel együttműködve (amely új energetikai technológiák, termékek fejlesztését és piacra vitelét támogatja) az NKFI Hivatal április 18-án konferenciát tart, ahová Pálinkás József elnök a hallgatóságot is meghívta: az a cél, hogy a magyar szereplők az eddiginél jobban bekapcsolódjanak az európai programokba, mert így versenyképesebbé válnak, és a magyar energetikai ipar megrendeléseit is hatékonyabban teljesíthetik.

Utolsó módosítás: 2018. március 29.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?