Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Létrejött az első országos szintű Citizen Science együttműködési hálózat
Létrejött az első országos szintű Citizen Science együttműködési hálózat
2022. szeptember 30.
Módosítás: 2022. október 03.
Olvasási idő: 4 perc
Az Európai Bizottság munkacsoportot hozott létre a közösségi tudomány (Citizen Science) támogatása és az európai jó gyakorlatok megosztása érdekében.
Létrejött az első országos szintű Citizen Science együttműködési hálózat

A munkacsoport tagjai

2022. szeptember 11-13. között Magyarországon tartották meg az MLE Citizen Science munkacsoport ülését, amelynek házigazdája az NKFI Hivatal volt, az eseményen társszervezőként vett részt a Pannon Egyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

Mi a Citizen Science?

Nemzeti Open Science Állásfoglalás a nyílt tudomány támogatásának különleges lehetőségeként tekint a kutatók kezdeményezésében elindított helyi és regionális Citizen Science projektekre, valamint támogatja az ilyen célkitűzések megvalósítását. Az állampolgárok bevonása a kutatásokba fontos szerepet kaphat a felsőoktatási intézmények harmadik missziójában is. Jelenleg is léteznek már olyan hazai és nemzetközi kollaborációban megvalósított projektek, melyekben bizonyított az állampolgári részvétel modelljének működőképessége. A Citizen Science projektek sikeréhez stabil és kiszámítható finanszírozási háttér hosszú távú biztosítására, valamint az elért kutatási eredmények széleskörű, nyílt hozzáférésű terjesztésére van szükség. Ezzel összhangban a munkacsoportban való aktív magyar részvétel kiemelt prioritás a Hivatal stratégiájában.

A rendezvény első napjának eseményeit a veszprémi Pannon Egyetem szervezte. A workshop első felében Gelencsér András professzor, az egyetem rektora interaktív prezentáció keretében mutatta be a Klímaváltozás Nemzeti Laboratóriumban lebonyolított, a klímaváltozással kapcsolatos felmérést. A kvíz kitöltése után a résztvevők megállapították, hogy a mindennapjainkban is egyre inkább érzékelhető éghajlatváltozás kapcsán sok ismeretet kell még elsajátítani. Az ülés második része a Balatonon zajlott, ahol a munkacsoport tagjai egy sétahajón ismerkedhettek meg az Ökológiai Kutatóközpontban kifejlesztett kullancsfigyelő applikációval, Földvári Gábor érdekfeszítő előadása során.

Family dog projekt

Family dog projekt

A workshop második napján az ELTE Természettudományi Kara (ELTE TTK) fogadta résztvevőket a lágymányosi campuson található Gömb Aulában. Kacskovics Imre dékán köszöntője után Szabó István elnökhelyettes előadása következett, amelyben az Open Science és Citizen Science hazai finanszírozási ökoszisztémáját mutatta be. A munkacsoport tagjai megismerhették az ELTE TTK-n jelenleg is zajló, Miklósi Ádám professzor által koordinált Citizen Science projekteket. A program kiemelkedő része volt a Kubinyi Enikő által irányított family dog projekt – ezen a programon a gazdák is részt vettek kutyáikkal együtt és panelbeszélgetés keretében osztották meg tapasztalataikat arról, milyen kihívásokkal jár egy ilyen kutatás keretében átlagemberként a tudósokkal együttműködni.

A workshop keretében poszterkiállítást tekinthettek meg a résztvevők, amelyen a hazai egyetemeken és kutatóintézetekben már megvalósított vagy jelenleg is zajló Citizen Science projektek kerülnek bemutatásra.
A poszterkiállítás nagyon sikeres volt, ezért az NKFI Hivatal országos vándorkiállítást szervez az összegyűlt alkotásokból. A cél az, hogy a vándorkiállítás anyaga minden jelentkező egyetemre vagy kutatóintézetbe eljuthasson annak érdekében, hogy a helyi kutatói közösség, az egyetemi polgárok és a Citizen Science iránt érdeklődők megtekinthessék.  

A vándorkiállítás első helyszíne a Pannon Egyetem, Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont lesz 2022. október 3-14. között. Október 10-én hétfőn, 11.00 és 15.00 óra között az egyetem fórumot szervez, amelyen várhatóan jelen lesznek a posztereket készítő kutatók is.

Az MLE Citizen Science kétnapos szakmai rendezvény egyik legfontosabb eredménye, hogy létrejött az első hazai Citizen Science nyílt levelezőlista, mely a jövőben a tervek szerint egyfajta szakmai fórumként a közösségi tudománnyal kapcsolatos hírekről, eseményekről, pályázati kiírásokról tájékoztatja majd a címzetteket.  A levelezőlista a közösségi tudomány területén aktív kutatók és kutatócsoportok együttműködését és újabb szakmai hálózatok kialakulását is elősegíti majd.

A levelezőlistához folyamatosan lehet csatlakozni.
Kapcsolattartók:
Urbán Katalin (katalin.urban@nkfih.gov.hu
Borza Beatrix (beatrix.borza@nkfih.gov.hu)

A nemzeti Open Science állásfoglalásról, amely külön részben tárgyalja a Citizen Science fogalmát, az alábbi linket tájékozódhatnak:
Nemzeti Állásfoglalás a Nyílt Tudományról – felhívás csatlakozásra

Utolsó módosítás: 2022. október 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?