Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Meggyőző tudománydiplomácia csak a kiválóság erejével lehetséges
Meggyőző tudománydiplomácia csak a kiválóság erejével lehetséges
2017. július 07.
Módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 5 perc
Hatékony tudománydiplomáciát csak kiváló tudományos és kutatási-fejlesztési teljesítmény bázisán lehet folytatni – mondta a szakdiplomaták előtt Pálinkás József a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konferenciájának június 3-i nyitónapján. A tudományos és technológiai (TéT) attasék feladata, hogy egy-egy, gazdasági-kulturális jelenlétünk szempontjából kulcsfontosságú helyszínen láthatóvá tegyék a magyar kutatás-fejlesztés és innováció eredményeit, és diplomáciai eszközökkel ösztönözzék a hazai szereplők nemzetközi kapcsolatépítését.

A tudományos és technológiai (TéT) kapcsolatokat külföldi állomáshelyükön képviselő attasék munkájának szakmai irányítása az NKFI Hivatal feladata, a hálózat fenntartását és  az egységes külszolgálati rendszerbe való beágyazódását a KKM biztosítja. Íjgyártó István, a KKM kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára a konferencia megnyitójában hangsúlyozta, hogy a tudománydiplomáciai munka tapasztalatai egyértelműen pozitívak, a szakdiplomaták tevékenysége kézzelfogható: nemcsak a külkapcsolatok, hanem a külgazdaság fejlesztésében is fontos szerepük van. A kormány terveit ismertetve az államtitkár kifejtette, hogy hazánk eltökélt a magas hozzáadott értéket képviselő fejlesztések ösztönzésében, kiemelt szerepet szán annak, hogy a csúcstechnológiát alkalmazó vállalatok Magyarországot válasszák befektetési helyszínnek.

Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke előadásában bemutatta a kutatás-fejlesztés ösztönzésére és a nemzetközi szinten is versenyképes innovációs tevékenységbe történő bekapcsolódás elősegítésére tett intézkedéseket, ezen belül az NKFI Hivatal által koordinált KFI célú versenypályázati források komplex rendszerét. Hangsúlyozta, hogy ebben a közvetlen brüsszeli források, a kohéziós és strukturális alapok, illetve a belföldi lehetőségek egyaránt fontos szerepet játszanak. A nemzetközi tudományos és technológiai kapcsolatokat illetően a reális, tényeken alapuló információk a legfontosabbak – emelte ki. TéT-attaséink feladata, hogy saját területükön információkat gyűjtsenek és értékeljenek, elősegítve a szakpolitikai döntéshozók tájékozódását, valamint a hazai kutatói közösség és az innovatív vállalatok kapcsolatépítését. Ugyanakkor a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitások promóciója is csak a realitás talaján maradva vezethet valódi, hatékony együttműködésekhez.

Monszpart Zsolt, az NKFI Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese a konferencia ipari-egyetemi együttműködésről szóló szekciójában a versenypályázati portfólió technológiatranszfert ösztönző elemeit mutatta be részletesen, hangsúlyozva, hogy a cél a hosszú távon is fenntartható, eredményesen működő intézmények kialakítása.

Csuzdi Szonja, az NKFI Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője a kétoldalú tudományos és technológiai, uniós és multilaterális együttműködések egymást erősítő szerepéről beszélt. Kiemelte, hogy a bilaterális TéT-kapcsolatokban egyre inkább a projektalapú, néhány jól megválasztott prioritási területre fókuszáló együttműködéseké a jövő: elsőként Izraellel és Indiával kötöttünk ilyen szellemben megállapodást, 2016–17-ben pedig öt relációra (Kína, Thaiföld, Irán, Vietnam, Izrael) bővült ez a kör. Hasonló projektalapú együttműködés előkészítése zajlik Oroszországgal és Törökországgal is.

Jeney Nóra, az NKFI Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának főosztályvezető-helyettese a visegrádi országok (V4) kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködésének prioritásairól tartott előadást, ismertetve a magyar V4-elnökség programjának fókuszterületeit. A magyar elnökség elsősorban az EU Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramjával kapcsolatos koordinált érdekérvényesítést, a visegrádi országok innovációs szervezetei közti fokozottabb együttműködést, valamint a kiemelt nemzetközi partnerekkel – Japánnal, Dél-Koreával és az USA-val – folytatott közös regionális KFI programok továbbfejlesztését helyezi a középpontba.

Az NKFI Hivatal részéről elhangzott prezentációk letölthetők:

Pálinkás József: Tudomány és diplomácia – diplomácia és tudomány (PDF 3099 KB)

Monszpart Zsolt: Egyetemi-vállalati együttműködés, technológiatranszfer ösztönzése a versenypályázati rendszerben (PDF 842 KB)

Csuzdi Szonja: A tudományos és technológiai (TéT) együttműködések rendszere (PDF 1918 KB)

Jeney Nóra: Magyar V4 elnökség – kutatás-fejlesztési és innovációs prioritások (PDF 237 KB)

 

Pálinkás József NKFIH-elnök előadása
Pálinkás József NKFIH-elnök előadása

Jeney Nóra főosztályvezető-helyettes, NKFIH
Jeney Nóra főosztályvezető-helyettes, NKFIHMonszpart Zsolt NKFIH-elnökhelyettes
Monszpart Zsolt NKFIH-elnökhelyettes

Csuzdi Szonja főosztályvezető, NKFIH
Csuzdi Szonja főosztályvezető, NKFIHSmart Hungary kiállítás
Smart Hungary kiállítás a konferencia előterében

Smart Hungary kiállítás
Smart Hungary kiállítás a konferencia előterébenUtolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?