Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
A szegedi ELI lézerközpont és a tudományos és technológiai együttműködések Pálinkás József indiai látogatásán
A szegedi ELI lézerközpont és a tudományos és technológiai együttműködések Pálinkás József indiai látogatásán
2018. március 28.
Módosítás: 2019. június 27.
Olvasási idő: 4 perc
Mintegy 30 indiai kutató részvételével zajlott le Újdelhiben az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az ELI-HU Nonprofit Kft. és a Delhi Magyar Nagykövetség közös szervezésében az ELI workshop, amelyen az NKFI Hivatal elnöke is részt vett.

ELI workshop

A helyszínt az Indian Institute of Technology (Indiai Műszaki Intézet) biztosította, amely maga is aktív a lézeres kutatások területén.

Pálinkás József üdvözlő beszédében kiemelte, hogy az ELI-ALPS világszínvonalú infrastruktúrát kínál a lézertechnológiák területén. A magyar-indiai, sikeres kétoldalú tudományos és technológiai kapcsolatok jó alapot jelentenek az ELI-ALPS keretében való további együttműködéshez is. A szegedi ELI-ALPS Kutatóintézet 80 milliárd forintból, részben az unió strukturális alapjaiból, részben hazai forrásokból épült fel, és a rövid impulzusú lézerekkel folytatott kutatások egyik központja lesz a világon – hangsúlyozta az NKFI Hivatal elnöke. Az intézet már rendelkezésére áll a világ minden részéről érkező kutatói közösségnek, nemcsak a fizika, hanem a biológiai, a kémiai, valamint az orvos- és anyagtudományok területén is.

Dr. Arun Srivastava, az Atomenergia Bizottság főtitkára elmondta, hogy India elkötelezett az Európával folytatott infrastruktúra-együttműködések mellett. Kitért arra, hogy meg fogják vizsgálni az ELI együttműködésekbe való indiai bekapcsolódás lehetőségét és konkrét indiai partnerintézményeket is azonosítanak majd. Az indiai kutatói közösség együttműködési készségét mutatta, hogy a rendezvényen résztvevő indiai kutatók számos, az ELI szempontjából fontos kutatási témát, projektet mutattak be. 

Dr. Fülöp Zsolt, az ELI konzorcium nemzetközi koordinációjáért felelős rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter ismertette a három országban (Magyarország, Csehország, Románia) létrehozott ELI kutatási együttműködés uniós kereteit. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi teszt-fázisban az indiai kutatók (közülük jelenleg kilencen dolgoznak az ELI-ALPS Kutatóintézetben) – hasonlóan a február óta már ott dolgozó svájci és izraeli csoportokhoz – rugalmasabb feltételek mellett vehetik használatba a lézereket. Lehner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője bemutatta az ELI-ALPS szervezeti kereteit és az építési folyamatot, majd Osvay Károly tudományos igazgató ismertette a jelenleg futó kísérleteket.

Magyar-indiai TéT Vegyes Bizottság

Az indiai Tudományos és Technológiai (TéT) Minisztérium Tudományos és Technológiai Államtitkárságának munkatársaival folytatott kétoldalú egyeztetésen Arabinda Mitra igazgató és Pálinkás József aláírta a magyar-indiai Stratégiai Kutatási Alapról szóló megállapodást megújító dokumentumot, amely a közös pályázatok finanszírozásának kereteit biztosítja. A találkozón mindkét fél pozitívan értékelte a magyar-indiai TéT együttműködés eddigi eredményeit, melynek keretében 48 pályázat érkezett be, a hét nyertes projekt támogatására mind az indiai, mind a magyar fél 1, 2-1,2 millió euró keretösszeget biztosít.

Global Development Network (GDN) konferencia

A Global Development Network (Globális Fejlesztési Hálózat) 2018. március 22-23-án, Újdelhiben rendezte meg 18. éves konferenciáját, több mint 200 résztvevővel. Arra kerestek válaszokat, hogyan segíthetik a tudomány, a kutatás és az innováció eredményei a feltörekvő országokat a felemelkedésben. A „Fenntartható fejlődés céljai a tudomány, a technológia és az innováció területén” témájú panelbeszélgetésében Pálinkás József kiemelte, hogy a fenntarthatósági célok elérése érdekében a gazdasági, politikai, technológiai, társadalmi és környezeti szempontoknak egyaránt érvényesülniük kell. Felhívta a figyelmet az új technológiák egyenlőtlenséget fokozó hatására, jelezve, hogy a kutatás-fejlesztés és innováció önmagában nem jelent megoldást a fejlődő országok problémáira. A konferencián Pálinkás József megbeszélést folytatott Pierre Jacquet-val, a GDN elnökével és François Bourguignonnal is, aki röviden ismertette a szervezet céljait és működési területeit.

Magyar-indiai TÉT együttműködés 2018
Magyar-indiai TÉT együttműködés 2018


Magyar-indiai TÉT együttműködés 2018
Magyar-indiai TÉT együttműködés 2018
Utolsó módosítás: 2019. június 27.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?